2 april 2017

overpeinzingen: beurs, Russische/ Chinese politiek

Het beurscommentaar is benauwd, maar zeer optimistisch van toon. Trumpmania, het doet er niet toe wat er gebeurt, de winsten zijn goed, het lijkt wel 1987. Men put moed uit het herstel van achterblijvers als transport. Men doet mee met de ‘Apple ride’. Men ziet meer aandacht voor infrastructuurinvesteringen.
Josh Brown (reformed broker) ziet de doorgaande trend omhoog met één wolkje: er zijn haast geen winstwaarschuwingen over het eerste kwartaal. Dit is vaak een contrair signaal gebleken. De winsten over het eerste kwartaal moeten echt heel goed zijn om de markt in vervoering te brengen. Geen rare belastingplannen/ spectaculaire blokkades van de Tea Party om Trump eens een lesje te leren, anders ook schade.
  Voorlopig is de trend your friend, maar in maart viel er niet veel te verdienen met die trends. En april doet wat het wil weten we van de weergoden.

 De Russen komen. Opvallend op de achtergrond in de politiek. Zuma die een zuivering doorvoert van degenen die niet van zijn corruptie houden (15 ministers weg), met Russische hulp, die zijn ex vrouw de nieuwe minister president moet maken om al te veel vervolging te voorkomen. Maduro, die Venezuela wil behoeden voor democratie en daarmee de warme sympathie van Rusland heeft. Maduro moest toch het parlement weer enige macht geven nadat de rechtbanken die toch echt met hem meespelen dit te gortig vonden.
Trump heeft ook zijn Ruslandconnectie natuurlijk. Hij is echter wel erg onberekenbaar in de ogen van de Russen. Trump weet alles beter en dat geldt alleen maar voor Poetin. De onderzoeken in de VS over Rusland en de Amerikaanse verkiezingen krijgen weer extra aandacht u Flynn tegen strafvermindering uit de doeken moet doen wat er niet zo fantastic, phenomenal was in de vrijerij met Rusland.

Erdogan is eveneens een pion die ook al in de tactische leer is bij Poetin.
Le Pen is de beste maatjes met Rusland, maar lijkt nog geen Russische marionet.
Assad, die eindelijk de steun van Amerika krijgt, maar Rusland heeft zijn eeuwige (dat duurt bij dictators niet altijd erg lang) dankbaarheid.

De fascistische regeringsstijl is weer helemaal in. Gelukkig vallen de kiezers er niet overal als een blok voor. Oostenrijk liet zien liever groen dan xenofobisch te willen zijn, Wilders kreeg toch maar erg weinig stemmen (niet in de gratie bij Rusland). Zoals Rutte zegt, het goede soort populisme is in.

De komende week staat in het teken van het bezoek van Xi aan Trump. De Chinezen pakken het iets anders aan dan Poetin, zij spiegelen veel geld voor als je zaken met ze doet. China koopt de familie trump om met deals die te mooi om waar te zijn. Ze zijn echter waar, totdat Trump onaardige dingen doet zoals de 45% importheffing uit zijn verkiezingscampagne. Trump zal opgestookt worden door Navarro, maar Kushner zal tegengas geven nu hij heeft gezien hoe lucratief het handelen met China is. Ivana krijgt gratis kans haar merk in China te promoten en met de door de zonen van Trump geleide imperium gaat het ineens verrassend goed in China.
Xi gaat voor de dag komen met investeringen in de VS waar veel banengroei uit zal komen waarover Trump alleraardigst kan twitteren.
Qua geopolitiek is er veel te bespreken. China wil via de Zuidzee een uitweg uit de omsingeling op zee van Japan en Amerikaanse wingebieden (al doet men in de Filippijnen ineens daar moeilijk over). Amerika maakt zich zorgen over de militaire opmars van Noord Korea.

Op handelsgebied ligt de overproductie van China van o.a. staal gevoelig, men wil toch meer industrieproducten exporteren om voor de groei minder afhankelijk te worden van wilde investeringen in vastgoed en infrastructuur.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten