30 april 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Beurzen waren maandag en dinsdag in opperbeste stemming door de winst van Macron precies volgens de polls. De kansen van Le Pen slonken enorm bij de bookmakers. Na woensdag brokkelde het optimisme weer wat af, o.a. door te hoge benzinevoorraden en daarmee lagere olieprijzen en gebrek aan onderbouwing van de belastingplannen van Trump. Toch nog voldoende voor all time highs voor DAX en Nasdaq.

Trump tracht nu sinds 100 dagen te regeren. Volgens eigen zeggen heeft hij meer voor elkaar gekregen dan welke andere president uit de geschiedenis ooit, maar behalve de benoeming van een conservatieve rechter heeft hij uitzonderlijk weinig voor elkaar gekregen.  Enige commentatoren waren verbijsterd dat de fenomenale belastingplannen die Trump woensdag ontvouwde op een A4'tje konden en geen toelichting kregen.Vennootschapsbelasting naar 15%, de markt lijkt al blij te zijn met 27%. Minder belastingaftrekposten in voornamelijk democratische staten als New York en Californië. Inverdieneffecten van New York tot Tokyo en terug. Allemaal niet genoeg om de republikeinen in de senaat en de Tea Party te overtuigen, laat staan de democratische partij. Obamacare wordt met de dag populairder, maar de funding daarvan wordt door Trump geleidelijk onderuit gehaald.

Trump tracht tegemoet te komen aan gevaarlijke nationalisten in zijn regering zoals Navarro en Bannon via protectionistische maatregelen zoals extra heffing op 'lumber' ,hout, uit Canada. Op hun aanraden verscheurde hij bijna het NAFTA-verdrag maar via telefoontjes uit Mexico en Canada werd die ramp voorlopig voorkomen.


Het winstseizoen verloopt buitengewoon goed, niet alleen in de VS maar ook in o.a. Europa. En dat bij een schamele 0,7% groei in het eerste kwartaal in de VS.
Consumptie was zwak door lagere autoverkopen en lager energieverbruik door het warmer dan normale weer. Voorraden droegen 1% negatief bij en overheidsuitgaven krompen. Vaste investeringen trokken aan en daardoor was er toch positieve groei.  

Meer inflatie dan verwacht. Zelfs in de EU was dit het geval. In de VS waren de arbeidskosten (ECI) +0,8% in het eerste kwartaal bij 0,6% verwacht.
De ECB deed zoals verwacht niets, maar Draghi gaf aan bang te zijn voor te lage inflatie. Een deel van de ECB ziet echter degelijke economische groei, meer dan in vorige jaren.

de Duitse IFO was opnieuw solide.
Economische groei in het eerste kwartaal viel iets tegen in Frankrijk en het VK, maar was sterk in Spanje.
Goede groei in Azië (o.a. Zuid Korea, Taiwan) dankzij China.
De Bank of Japan houdt vast aan 0% rente voor 10 jaar leningen en schroefde de inflatieverwachtingen terug (en de yen was daardoor zwak), maar men prognotiseert nog steeds een flinke stijging van de inflatie vanaf de huidige nul..
Industriële ondernemingen in China zagen 23% hogere winst over maart ten opzichte van 2016.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten