23 april 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Nauwelijks hogere koersen in de VS en iets lagere in Europa deze week op een goede start van het winstseizoen, meer hoop op belastingverlagingen zoals Mnuchin beloofde en meer vertrouwen in Macron, waardoor (samen met al dat goede economische nieuws) de Duitse rente kon oplopen versus de periferie. Men sidderde nog volop voor een tweede ronde Le Pen/Mélenchon.

De gerealiseerde volatiliteit blijft record laag, al lijkt de VIX wel wat te stijgen.

De lagere olieprijzen (vooral door te hoge voorraden in de VS) richtten nog weinig schade aan. Schlumberger meldde iets tegenvallende resultaten op meer activiteit in schalieolie in Amerika, maar minder activiteit in de rest van de wereld, op termijn olieschaarste aangevend in de wereld.

Economic Surprises zetten hun daling voort en dat is meer een bron voor lagere rentes en beurzen dan de geopolitieke bespiegelingen. Toch is het macro nieuws goed, een acceleratie in de VS voorspellend. Inflatieverwachtingen zijn iets afgekomen en dat wijst op enig herstel van de reéle consumptie.
De Phillyfed viel flink, maar staat nog steeds hoog. Idem voor huizenbouwers. New York Empire survey was ook lager. Initial claims voor werkloosheid stegen behoorlijk, maar zijn nog steeds erg laag. Verkopen bestaande huizen omhoog, maar housing starts omlaag (door weer). Flash PMI was lager (en was al lager dan ISM), nog steeds redelijke groei van de industriële productie aangevend (vorige maand was deze sterk door de nutsbedrijven, maar manufacturing was zwak door auto's).

Bannon had een goede week via de afkondiging van protectionistische maatregelen voor Amerikaanse staalproducenten.

Theresea May schreef verlokt door goede peilingen verkiezingen uit voor 8 juni. Het pond werd hierop 2% sterker en de aandelenkoersen daalden 3%.

Het consumentenvertrouwen was weer gestegen in de EU. 0,7% groei mogelijk in eerste kwartaal.

De 0,1% sterkere groei dan verwacht op 6,9% zorgde voor enige opwaartse bijstellingen voor de groei van China in 2017, ook al gaat men de economie minder stimuleren, de kredietkraan iets meer dicht doen (de rente steeg). Staalprijzen etc. waren te veel gedaald oordeelde men spoedig na de goede Chinese cijfers.
Lagere voedselprijzen en meer geloof in hervormingen zorgden voor meer optimisme over India.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten