22 april 2017

olie op vuur bear markt, maar Macron zegeviert

De oliespeculanten kregen er tot vorige week meer vertrouwen in dat Saoedi-Arabië de OPEC tot voldoende discipline zou kunnen brengen om de gedroomde $60 voor elkaar te krijgen voor de olieprijs.
Dat is duidelijk niet goed bevallen. De productie in de VS stijgt voortvarend en lage kostprijzen voor schalieolie doen verdere productiestijging verwachten. Ondertussen schroefde de IEA de vraagverwachtingen ook iets terug.

Kommer en kwel dus. De olieprijs noemde ik als hoofdreden waarom de aandelenmarkt minder zakte dan de rente en goudprijs aangaven.
De rente gaf al een beetje aan waarom deze week de aandelenmarkt enigszins goed gemutst kon zijn: rentestijging in Duitsland versus daling in de periferie omdat Macron toch overduidelijk hoort te gaan winnen volgens de opiniepeilingen van de laatste dagen.

De speculanten zitten nog steeds fout met de Amerikaanse rente, maar ze zijn duidelijk aan het capituleren. De meeste schade lijkt te zijn geweest.
Economic surprises zitten in een duikvlucht naar beneden. Er werd door Trump veel te veel verwacht. Groei in het eerste kwartaal is helemaal niet zo goed en dat wreekt zich in een duikvlucht. Normaal is steun bij -40 tot -60. Maar -20 zou ook goed kunnen.

de rente loopt meestal iets vooruit op dit soort ontwikkelingen.
Bij aandelen is er al heel wat correctie in overoptimisme geweest, maar verdere verslechtering lijkt voor de hand te liggen.
Maar als je Bespoke's plaatje gelooft: you haven't seen anything yet.
We zitten in een slow motion correctie, maar meestal zit de narigheid aan het eind, zo waarschuwt de door schade en schande wijs geworden bull.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten