2 mei 2017

economisch nieuws valt tegen, S&P stijgt toch miniscuul

Sinds Trump aan de macht kwam, was het economisch nieuws verrassend goed. Maar de laatste twee maanden is het bergaf gegaan.
Vandaag viel het economische nieuws flink tegen. De ISM was bijna twee punten lager dan verwacht. Inkomensgroei viel tegen en consumptie daaruit al helemaal.
Het meest gelezen artikel in de Wall Street Journal vandaag ging echter over de erg hard stijgende prijzen van avocado's.
 Het winstnieuws is nog voldoende om de beurs overeind te houden. De techneuten zitten voorlopig nog in de koopstand, maar zo heel veel hoeft niet te gebeuren om het pessimisme te doen terugkeren.
https://likesmoneycycletrading.wordpress.com/
Maar enkele zwakke recente trends lijken te keren: de dollar zou wel eens wat sterker kunnen worden nu er niet meer mateloos gespeculeerd wordt op een sterkere dollar. Idem voor de rente, waar men ineens niet langer gepositioneerd zit voor rentestijging.
En dat net nadat Hatzius een heel verhaal hield dat de inflatie gaat stijgen omdat de arbeidsmarkt voldoende sterk is en de productiviteitsstijging te laag om te zorgen voor meer dan 2% stijging van de arbeidskosten per eenheid product.
Daar houdt de FED helemaal niet van, maar de FED trapt nog niet op het rentegaspedaal omdat hun favoriete indicator van PCE inflatie onverwachts behoorlijk daalde (net als de CPI).
Voor meer inflatie moet de olieprijs gaan stijgen en dat lijkt ook wel mogelijk op grond van meevallende vraag naar olie en een OPEC die geschrokken is van al die olieprijsdalingen.
GDPnow van de Atlanta FED ziet nu meer dan 4% groei in het tweede kwartaal op basis van nog maar weinig cijfers. Maar toch. Consumptiegroei gaat herstellen en voorraden gaan weer positief bijdragen. 3%+ zou je zeggen.
State Street volgt inflatie via prijzen op het internet. Na een pauze stijgen deze weer. Zo gaat dat tegenwoordig: pauze en dan verhogingen en als de markt dat slikt nog meer verhogingen, zo niet dan pauze. Ze noemen het kangeroe-inflatie. . 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten