25 mei 2017

OPEC-Schalieolie 1-1

Het blog daily shot van de Wall Street Journal publiceert dagelijks een mooie set plaatjes die vaak te denken geven.
Vandaag een hele set over olie.
Gaat de OPEC het winnen van de schalieolieproducenten met de hulp van toenemende vraag?
Dat is niet zo duidelijk, maar de OPEC lijkt voorlopig nog niet aan de verliezende hand.
Als de olieprijs op termijn niet duidelijk onder $45 komt, dan zet de huidige trend door: de Amerikaanse olieproductie stijgt met ongeveer 1,2 miljoen vaten per jaar. (1-0 voor schalieolie)
de huidige trend gaat minstens ongeveer twee keer zo snel als de voorspellingen.
De voorspellingen zien de OPEC succes boeken. De overtollige voorraden worden in 2017 weggewerkt en in 2018 gaan ze weer iets oplopen (voornamelijk op de verwachting dat de OPEC dan stopt met reductie productie), maar niet meer zo veel als vroeger. Dit is een dubbel succes voor de OPEC want hierdoor gaat men geen snel stijgende olieprijzen voor volgend jaar inprijzen en kunnen de schalieolieproducenten hun olie niet tegen een fraaie prijs op termijn verkopen. Dat was de OPEC een doorn in het oog, dat enorme contango. Ze sturen aan op backwardation, dat door te lage voorraden de futures markt inprijst dat de olieprijzen straks iets lager zijn dan nu als straks de voorraden weer groeien.
en de olievoorraden in de VS gaan afnemen
(even afgezien van de plannen van Trump om de halve strategische voorraad aan olie te verkopen).
De onverwachte daling van het benzineverbruik sinds eind 2016 in de VS lijkt voorbij. De vraag naar benzine stijgt weer harder dan in 2016. (1-1 voor de OPEC).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten