5 mei 2017

is de olieprijs een vaca muerta, dode koe?

De olieprijs heeft een ferme duik naar beneden genomen.Deze zit nu aan de onderkant van de range 445-48 (WTI/Brent)-$60. Komt er herstel of moet ik een nieuw verhaal verzinnen voor een nieuwe range? Even afwachten, maar ik denk niet dat de olieprijs die ferme duik veel verder gaat voortzetten.
De optiemarkt is niet erg in paniek en high yield spreads slaan niet op tilt vanwege mogelijke faillissementen voor olieconcerns.
De productiebeperking van de OPEC wordt voor de helft ongeveer ongedaan gemaakt door meer productie in de VS.
De klap van de olieprijzen op donderdag kwam zegt men vooral door het verhaal van Shell in de Wall Street Journal. Uit de winstcijfers van Shell bleek dat de kosten flink omlaag waren, een olieprijs van $50 kennelijk geen probleem is voor Shell. Maar vooral dat Shell schalieolie wil gaan winnen in Argentinië. Men heeft de boot gemist in Amerika, maar Shell en enkele andere grote oliemaatschappijen proberen alles goed te maken door volop te gaan investeren in Argentinië (Repsol is misschien wat sceptisch) . dat gebeurt dan vooral in de streek Vaca Muerte.
Vaca Muerta Argentina https://www.wsj.com/articles/big-oil-gets-in-early-on-argentina-shale-1493890202?
De angst sloeg menige oliebelegger om het hart. Bergen olie in die afgelegen streek waar weinig mensen tegen productie zullen protesteren en er zit nog meer dan in de VS? 
De olievoorraden in de VS zijn te hoog, maar gedeeld door het gestegen verbruik nemen de voorraden af.
In de WSJ riep men op tot het hoof koel houden bij de olieprijs. Er zou geen reden zijn voor lagere olieprijzen als OPEC maar doorzet met productiebeperking. De PMI's zijn wereldwijd goed genoeg voor meer vraag. In de VS komt er echt wel meer dan 3% groei in het tweede kwartaal in de VS.
En China koopt gewoon door, het kapitaal kan het and haast niet uit. Maar de zrogen over China nemen toe, al lijkt de monetaire verkrapping straks weer af te gaan nemen in de aanloop naar het partijcongres later dit jaar.
We zullen zien, ik denk dat de olieprijs niet dik onder $45 moet komen. Helaas geen enkele garantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten