25 mei 2017

Obamacare wegdoen leidt nauwelijks tot besparingen, wel tot 23 miljoen meer onverzekerden

Het subsidiekleed wegtrekken onder Obamacare met de nieuwe wet gaat naar verwachting leiden tot 23 miljoen meer onverzekerden.
https://www.wsj.com/articles/house-gop-health-bill-would-add-23-million-uninsured-cut-119-billion-in-deficit-by-2026-cbo-says-1495658914
Na aanpassingen zijn de besparingen een stuk minder dan de aanvankelijke circa $350 miljard.
De besparing nu hierdoor in de komende tien jaar wordt berekend op $119 miljard. Per jaar dus nog geen $12 miljard ofwel $3 per maand per Amerikaan.
Dat leidde in de Wall Street Journal tot de opmerking van een lezer dat dit te weinig was en hij er graag $40 per maand aan hogere belasting voor over had van zijn goede salaris om de deplorables te helpen.
Die reactie kreeg bijval, maar lokte een andere reactie uit die nog veel meer bijval kreeg: beste man, houd toch eens op te gaan beslissen over uitdelen van andermans geld. Dat is typisch Amerikaans en verklaart waarom hun sociaal stelsel zo zwak is.

Overigens gaat de nieuwe wet in de huidige vorm leiden tot 20% hogere verzekeringspremie in 2018 en 5% in 2019, om daarna te gaan dalen. Op korte termijn inflatie, maar dit is niet duidelijk, omdat men zich minder zal verzekeren. Officieel stelt men dat die 23 miljoen mensen vrijwillig kiezen om zich niet te verzekeren. Voor 50+ is verzekeren straks erg duur, vooral met 'existing conditions'. Wel is zo dat men naderhand zich duurder kan gaan verzekeren als men 'existing conditions' krijgt, waardoor het voor sommige mensen die zich gezond achten en rijk genoeg zijn rationeel kan zijn zich niet meer te verzekeren.
Ted Cruz moet gaan zorgen dat er een compromis komt tussen senaat en congres voor een nieuwe wet. Het huidige voorstel uit het congres gaat nog steeds te veel kiezers kosten voor de nodige senatoren. Verdere afzwakking is nodig. Aan Ted Cruz de schone opdracht om de verzekeringspremies omlaag te krijgen, dan kan er een nieuwe wet door de senaat komen.
Medische kosten zijn veel te hoog in de VS, twee maal zo hoog als in diverse europese landen waar men jaren langer leeft dan de gemiddelde Amerikaan. Er is bijvoorbeeld nog veel te winnen met 'tort reform' waardoor artsen zich voordeliger kunnen verzekeren tegen medische fouten en er veel onnodig onderzoek vanwege mogelijke rechtzaken vermeden kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten