26 mei 2017

rentedoelen omlaag, maar dat zegt niets

De notulen van de FED gaven niet zo veel nieuws. Ze legden het er dik bovenop dat ze de rente in juni gaan verhogen. Ze zijn druk aan het praten hoe ze de lange balans van de FED kunnen verkorten. Er was consensus dat men de QE heel langzaam zou terugdraaien. Men gaat een maximum zetten op hoe veel er per maand afgelost mag worden van de in bezit zijnde leningen. Dat maximum zou dan geleidelijk op mogen lopen. Een en ander zou heel voorspelbaar moeten zijn (totdat er iets gebeurt met de economie en/of de beurs natuurlijk, al zeiden ze dat niet).

De laatste dagen melden diverse FED-kopstukken dat de inflatie teleurstellend laag is (ik ben maar wat blij met zo'n lage inflatie, dat houdt de FED vriendelijk en mijn komend pensioen koopkrachtig). Williams vindt twee renteverhogingen dit jaar mer dan zat. Bullard mompelt ook al zo iets, maar dat is geen verrassing gezien zijn 'dots', dat er voorlopig hooguit één, liever geen renteverhoging nodig is in de komende tijd die gemakkelijk langer dan een jaar zou kunnen duren.

Ondertussen zijn er heel wat brokers/banken/ economen bezig met flink het mes te zetten in hun voorspellingen voor rentestijging. Het wordt maar niets met die inflatie en reflatie van Trump. De senaat legt de kop in de moede schoot, het wordt niets met dat afschaffen van Obamacare, niemand weet een compromis te verzinnen war alle republikeinen op twee na in de senaat achter kunnen staan.  Paul Ryan begint ook langzaam op te geven dat Border Adjustment Tax ook maar enige kans van slagen heeft. Hij gaat nu snel zijn knopen tellen, dringt aan op haast om niet in de val van discussies over het schuldenplafond te trappen. Weg zijn twee grote bronnen voor belastingverlagingen voor het bedrijfsleven en de rijken. Geen fenomenale belastingverlagingen dus voor 2018. De FED kan gerust slapen en economen komen dan met lagere rentevoorspellingen.

Gaat de rente daarom omlaag? Rentevoorspellingen komen de laatste jaren meestal niet uit. Op het ogenblik is er een consensus dat de rente gaat dalen en zo zit men gepositioneerd. Inflatieverwachtingen zijn laag geworden, gelovend in doorgaande neerwaartse inflatieverwachtingen en extreem lage olieprijsverwachtingen. Groei is boven trend, niet per se inflatoir als men meer gaat investeren, maar wel als men meer gaat consumeren.
Dan hebben we nog de ECB. Die moet QE gaan verminderen, flink minder gaan aankopen.

De Bundesbank zit in de nesten, ze kopen ineens alleen maar zeer korte Duitse schulden en accepteren daarmee een extreem negatieve rente. dat is gekkenwerk, geld weggooien en verstoort de markt. `De groei in de EU is zo ver boven trend dat zelfs de ECB niet mer zo bang is voor te lage groei.
Zelfs Portugal herstelt.
,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten