21 mei 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Net bijgekomen van de schrik van de mondiale wannacry computer hack, waarbij intra day de S&P toch een all time high aantikte, wist Trump deze keer echt de aandelenbeurzen de schrik op het lijf te jagen, al duurde het maar één dag (S&P bijna -2%, verreweg de grootste daling in tijden).Maar busienss as usual met Trump, snel herstel volgde..

http://thereformedbroker.com/2017/05/18/this-will-never-end-but-markets-will-get-used-to-it/
Had hij Comey echt opdracht gegeven het onderzoek tegen Flynn te stoppen of hoopte hij alleen maar dat het snel zou stoppen. Daaroverheen stelde men een raad in die gaat uitzoeken of/welke onwelvoeglijkheden er geweest zijn bij de Russische inmenging bij de verkiezingen. Müller, de zeer bekwame voorganger van Comey moet dit onderzoek leiden en over denkt men een, twee jaar verslag doen. Om zijn onderzoek niet te dwarsbomen moeten allerlei mensen van de FBI nu even niet erg uit de school klappen.  Trump noemt het (niet helemaal ten onrechte) een heksenjacht, maar het is wel een bevestiging dat de rechtsorde in de VS nog prima werkt. De kansen op impeachment van Trump stegen flink volgens de noteringen van wedkantoren, maar impeachment in 2017 lijkt onwaarschijnlijk (dat duurt heel lang en 2/3 van senaat moet dit goedkeuren en er moet echt iets gebeurd zijn (nu onwaarschijnlijk) waarvoor impeachment nodig is).
Trump is bezig met zijn eerste buitenlands bezoek en zijn zegetocht in Saoedi-Arabië met defensieorders van $100 miljard voor het Amerikaanse bedrijfsleven, misschien wel $300 miljard voor het hele bedrijfsleven, werd overschaduwd door angst voor de getuigenis van Comey komende week. Knap aan elkaar plakken van bezoek aan de drie grote religies.

De kabinetsformatie kabbelt voort met na twee maanden de oproep om eens na te denken/ te bezinnen, misschien had dat eerder kunnen gebeuren.

Het economisch nieuws in de VS was zeer goed: industriële productie +1% (0,4% verwacht), Phillyfed een torenhoge 38, sentiment van huizenbouwers NAHBMI een  huizenhoge 70. Leading indicators +0,3%. Initial claims werkloosheid opnieuw zeer laag. Bouwvergunningen/ starts vielen iets tegen.
De paniek over de retail sector lijkt wat af te nemen.
Het winstverhaal verbetert nog steeds en ook over de omzetten wordt men positiever http://fundamentalis.com/?p=6940
Ryan worstelt verder met plannen om tot belastingverlagingen te komen, andere plannen (Camp) worden ook overwogen, maar die stimuleren de groei minder.


 Een opgenomen gesprek waarbij president Temer aanmoedigde een gevangen gezette corrupte politicus steekpenningen te blijven betalen leidde tot een storm van protest in Brazilië. Temer weigert vooralsnog af te treden, maar zijn hervormingsplannen over o.a. pensioenen lijken ernstige averij op te gaan lopen. Beurs -10% en real -6%. Enkele grondstoffenprijzen zoals koffie werden mee naar beneden gezogen. Hierdoor was het een slechte week voor aandelen Emerging Markets, al viel de schade buiten Latijns Amerika vaak mee.
 Olieprijzen kregen uiteindelijk weer wind mee vanwege hoop op productiebeperkingsafspraken van de OPEC op 25 mei. IJzerertsprijzen iets hoger vanwege meer vertrouwen in de Chinese economie.

De economische groei viel mee in Japan (2,2% geannualiseerd in het eerste kwartaal).
Het consumentenvertrouwen steeg verder in de EU.
Rouhani won de Iraanse verkiezingen comfortabel. Maduro eiste van Trump dat hij zijn tengels van Venezuela zou aftrekken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten