21 mei 2017

overpeinzingen: inflatie, VIX, Trump

nog een keer inflatie in de VS

Voor Bank of America Merill Lynch http://www.calculatedriskblog.com/2017/05/merrill-will-it-be-summer-break-for-fed.html is de lage inflatie zelfs reden om te geloven in ander beleid van de FED.
Niet verhogen in juni en in 2018 ook nauwelijks.
De FED zou gaan zeggen dat het doel voor de kerninflatie niet gehaald gaat worden en de natuurlijke werkloosheid (NAIRU)  lager is dan de 4,5% die ze nu daarvoor aannemen. Er is te weinig loongroei en de economie groeit te langzaam om vol te houden dat de Amerikaanse economie te oververhit is vanwege te lage werkloosheid.
Weinig kans dat de FED de rente niet verhoogt in juni, maar ze zullen proberen dat men het opnieuw uitlegt als een 'dovish hike'. een verhoging met een vriendelijk praatje eromheen, iets dat de natuurlijke werkloosheid iets lager is en dat het reuze goed gaat met de inflatie, langzamer omhoog dan gedacht.

Morgan Stanley kwam ook met een flink verhaal over de Phillipscurve. De lage werkloosheid zou via de Phillipscurve minder inflatie veroorzaken dan normaal (dat vonden bijvoorbeeld JP Morgan en Goldman Sachs ook al; 1% overstijgen van output gap zou maar 0,12% extra inflatie opleveren).
Morgan Stanley betoogde dat van de kerninflatie alleen maar de huren en een beetje de diensten geraakt worden, maar de rest en met name goederen, niet.

Ik denk dat na twee maanden van flinke neerwaartse verrassingen van de kerninflatie in de VS bij lage, dalende werkloosheid er toch weer wat meer inflatie komt. Niet veel, maar wel wat. Goldilocks.

Dan hebben we de sprong in de VIX op basis van de capriolen rond Trump.
Dana Lyons had een tabel dat dit eerder wist op een goede beurs dan een slechte beurs. 

Barry Ritholtz legde uit dat VIX niet zo'n goede graadmeter is voor angst en beursklimaat. De VIX is vooral achteruit kijkend en stopt er dan een vleugje mean reversion en nu Trump bij.

Na alle paniek daalde de S&P500 nauwelijks en na herstel staat deze minder dan 1% van de all time high af.
Vooralsnog overleeft Trump waarschijnlijk deze storm ook weer, al zal Comey zijn best doen om Trump zo lang mogelijk te laten bungelen. Het beïnvloedt de druk op de republikeinen om tot resultaat te komen positief. Herverkiezingskansen eisen dat en verbieden republikeinen om een lange impeachmentprocedure te gaan steunen.
De kansen op recessie binnen een jaar worden door een en ander niet groter. De tendens om iets ondernemender te worden op basis van aantrekkende winsten wordt hierdoor waarschijnlijk niet afgezwakt. 

De wall of worry is hoog, maar de zorgen over FED en Trump lijken niet nog groter te worden en de zorgen over wegzakken van groei in de VS lijken af te nemen (afgelopen week: groei industriële productie +1%, Phillyfed enorm gestegen na flinke val, in lijn met zwakke groei in eerste kwartaal, sterke cijfers sentiment huizenbouwers) en het winstverhaal blijft vooralsnog prima.
Veel is al erg duur en overbought,, dat kan men tegen dit verhaal in brengen.
We zullen zien, maar voorlopig houd ik mijn structureel optimistische pet op. In 2018 moet ik misschien voorzichtiger worden zo schreef ik in ons boek uit 2009 en de les van 1987 (toen ter Veer en ik dachten dat pas in 1988 de daling zou komen) stemt tot voorzichtigheid. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten