7 mei 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Na enige aarzelingen met lagere openingen tot donderdag ging uiteindelijk de S&P toch omhoog. In Europa wat meer, Le Pen had zich misdragen, niet presidentieel getoond in het debat en de winstcijfers waren weer geweldig.
Het winstseizoen loopt buitengewoon goed, deze keer ook buiten de VS. Er zijn zelfs meevallende omzetcijfers (en dat bij 0,7% economische groei).

De olieprijs en diverse metaalprijzen kregen opnieuw forse klappen. Snelle groei productie schalieolie, een artkel over veel meer productie in Argentinië met als onheilspellende streek Vaca Muerta, meer productie Libië etc. en te hoge voorraden in de VS zorgden voor lagere olieprijzen. Onrust over voorraden in China en een hogere rente aldaar zorgde voor lagere metaalprijzen.

Twijfels aan groei in de VS en China, maar niet in de EU. PMI's stegen opnieuw naar hoge niveaus (Nederland met 57,8 in voorhoede). 0,5% groei in eerste kwartaal, niet geannualiserd.

De FED gaf aan door de lage groeicijfers van het eerste kwartaal heen te kijken en iedereen verwacht nu een renteverhoging in juni. De reële rente liep daardoor iets op en dat zorgde voor lagere goudprijzen en doorgaande grote daling bij goudmijnen.

Eindelijk kregen Trump/Ryan een voorstel door het congres (met de minimale meerderheid) om Obamacare af te schaffen. Niemand gelooft dat dit voorstel ongeschonden door de senaat komt. Er wordt geslueteld om zieke mensen toch verzekerd te kunnen krijgen tegen iets betaalbaars. Presentator Kimmel met zijn zoontje die dure hartoperaties nodig heeft, is zeer doeltreffend om ongezonden te helpen. Maar toch, men ziet repeal Obamacare door het congres als teken dat republikeinen toch iets voor elkaar kunnen krijgen met belastingverlaging.

De ISM manufacturing daalde iets meer dan verwacht, maar staat nog steeds hoog. ISM non manufacturing steeg onverwachts en dat is een zwaar signaal dat de consumptie harder gaat groeien. Inclusief enige hulp van voorraden en lagere inflatie betekent dit 3-4% groei in het tweede kwartaal.
Consumptie in maart was slecht 0% stijging. Inkomen was +0,2% (0,3% verwacht).
Productiviteitsgroei was -0,6% in het eerste kwartaal ) verwacht).

De groei van de werkgelegenheid in de VS was met 211.000 (met 185.000 verwacht) zeer sterk, de werkloosheid daalde tot 4,4% (evenwichtswerkloosheid volgens FED 4,5%, dus dit vraagt om ingrijpen). Desondanks was er slechts weinig stijging van de rente (door lage olieprijzen en dalende kerninflatie).

De VIX kwam even onder 10 en dat gebeurt slechts zelden. markten waren zeer weinig volatiel. Er is uitzonderlijk veel speculatie dat impliciete volatiliteit > werkelijke (wie schrijft die blijft). Een en ander geeft geen duidelijk signaal voor de beurs in de komende tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten