31 mei 2017

wat gaat de FED doen? Zijn ze zo voorspelbaar als ze zeggen?

In de Wall Street Journal zaait men twijfel over wat de FED gaat doen https://www.wsj.com/articles/fed-officials-likely-to-raise-rates-in-june-finalize-plans-to-reduce-portfolio-1496138401 met kop

Doubts Cloud Fed’s Rate Increase Plans Beyond June

A potential political fight over the U.S. budget could cause the Fed to rethink its plans for later in the year

De FED kijkt dit soort artikelen goed na (via vooraf influisteren en naderhand commentaar) voor ze in de Wall Street Journal verschijnen.
De FED zit zoals gewoonlijk met een berg aan onzekerheden. Is de economie wel zo sterk als ze dachten (dit jaar lijkt voor het eerst in jaren hun voorspelling behoorlijk in de goede richting te komen, zelfs na het zwakke eerste kwartaal), loopt de inflatie wel zo veel op als ze dachten (neerwaartse bijstelling dreigt, maar is denk ik niet echt nodig) en wat voor onzekerheden brengt de politiek.
Dat laatste is enigszins nieuw. De FED geeft aan dat ze het gekrakeel rond het verhogen van het schuldenplafond als reden zien om het beleid aan te passen. Misschien minder snel verhogingen en eerder terugbrengen van de balans. Met die Trump weet je al helemaal niet meer wat er begroting en belastingen gaat gebeuren.
Dit is het belangrijke plaatje van het artikel. Men wil plausibel maken dat de FED de rente verder gaat verhogen nu de werkloosheid onder 4,5% is gekomen. 
Dat lukt natuurlijk niet met dit plaatje. Als de werkloosheid in het verleden zo laag was geworden kon deze haast niet lager. De FED was dan ongeveer klaar met verhogen, was daar meestal al te ver mee gegaan en er kwam een recessie waarbij de werkloosheid steeg en de FED de rente verlaagde.
Als de huidige werkloosheid niet lager kan, dan moet de FED juist ophouden met de rente te verhogen. Je krijgt het signaal waarschijnlijk via een omgekeerde rentecurve, omdat de rentemarkt ruikt dat de recessie in aantocht is.
Zo ver is het nu nog niet. Het aantal initial claims voor werkloosheid is al jaren bijzonder laag als % van de beroepsbevolking. Ik denk dat dit komt, omdat ouderen minder snel ontslagen worden en er nu relatief meer oudere werknemers zijn. De natuurlijke werkloosheid in de VS is denk ik lager dan 4,5%, eerder 4% of misschien nog lager. .De FED gaat daarom denk ik de schattingen voor de natuurlijke werkloosheid met 0,1% verlagen, een beetje als pleister op de wonde van de renteverhoging in juni.

Het plaatje suggereert een grotere daling van de balans van de FED dan de brokers aangeven en de FED New York (die geven ongeveer $2800-3000 miljard aan): ongeveer $2300 miljard en niet in 2021 maar 2023. Ach, zo zal het niet gaan, vooral niet als er ondertussen een recessie komt met een begrotingstekort van heb ik me jou daar waarbij de FED een steentje bijdraagt voor de financiering ervan. D.w.z. de geplande precieze daling van de balans van de FED, die zal niet precies zo gaan als ze straks zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten