24 mei 2017

Trump minder belangrijk dan FED

Men is benauwd dat de FED via verkorting van de balans de rente enorm gaat opjagen en de VS en de rest van de wereld in een vreselijke recessie gaat storten.
FTAlphaville stelt dat de New York FED heeft uitgerekend dat de FED een veel grotere balans nodig heeft dan velen denken. https://ftalphaville.ft.com/2017/05/23/2189146/reminder-a-normalised-fed-balance-sheet-wont-be-normal-sized/
In 2018 begint men en dan hoeft men maar een slordige $1250 miljard te laten aflossen en dan is men in 2021 op de normale grootte van $2800 miljard. daarna groeien de reserves door met de groei van de bankbalansen. Zo te zien in het plaatje is dat iets meer dan 3% per jaar, onder de doelgroei van het nominale BNP van ongeveer 4% en lager dan wat Trump voor ogen heeft: 5 à 6%. Kennelijk wil de FED dat schuld/BNP iets afneemt via een lagere groei van de bankbalansen dan het nominale BNP.  Dat lijkt ongeveer een mission impossible bij de huidige groei van studieschuld en autoleningen in combinatie met waarschijnlijk weer behoorlijk stijgende hypotheekschulden. Als de 'animal spirits' wakker zijn geworden zoals o.a. het sentiment van de kleinere ondernemers NFIB aangeeft en het niet belonen van de aandelenmarkt op het ogenblik van aflossen schuld, verhogen van dividenden (maar wel van overnemen, inkoop eigen aandelen en investeren), dan zal het bedrijfsleven meer gaan lenen. Totdat de FED de rente te veel verhoogd heeft.
.
Dan (2019?2020? 2021?) komt er een recessie en die veroorzaakt volgens John Mauldin een gat in de begroting van $2000 miljard (educated guess zou ik zeggen, maar het wordt een groot gat).
.2018 is nog een beetje vroeg voor een recessie, maar wie weet. Het is dan niet erg handig als de FED de balans dan gaat verkorten. Misschien hebben ze daarom nu zo'n haast om al eind 2017 te kunnen beginnen.

dat is belangrijker dan de begroting van Trump, die het nodige gegaap uitlokte naast dat men schande sprak over zijn mes in de food stamps, de voedselbonnen voor de armen, zetten. Men vermaakt zich met zijn eerste reis naar de boze buitenwereld met een tegenstribblende Melania.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten