31 mei 2017

Amerikaans bedrijfsleven maakt te veel schulden, consument nog braaf

Blackrock https://www.blackrock.com/investing/literature/whitepaper/bii-global-macro-outlook-may-2017.pdf had een aardig verhaal over deleverage van de Amerikaanse consument versus releverage van de Amerikaanse producent.
Het is duidelijk dat de recessie in de VS straks veroorzaakt gaat worden door te veel schulden bij het bedrijfsleven waardoor men op kosten moet besparen, de werkloosheid zal gaan oplopen. Zo ver is het nog niet en Europa staat er zowaar beter voor.
(de lengte van de deelcycli wordt gestandaardiseerd, waardoor een en ander parallel oploopt, ook al is de duur van de cycli heel anders geweest).
Het Amerikaans bedrijfsleven vindt kennelijk dat men schulden moet maken totdat men daar een bepaald deel van de omzet aan rentelast kwijt is. Door de rentedaling kan men zo meer schuld maken. In Europa zijn de banken minder scheutig (noodgedwongen) en leidde de lagere rente wel tot lagere rentelasten. Een en ander betekent wel dat Amerikaanse bedrijven wat gemakkelijker Europese bedrijven over kunnen nemen.
De consument loste schulden af, na de huizencrisis en na 70 jaar steeds meer schulden maken. Dat is voorlopig al helemaal geen reden voor een recessie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten