14 mei 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Opnieuw extreem weinig beweging in de aandelenmarkten. De Hangseng wist de 25.000 te doorbreken en de Indiase Sensex 30.000. Europa profiteerde licht van goede winstcijfers , Macron en afnemende angst voor verkiezingen in Italië. Ongeveer record lows voor de VIX en gerealiseerde volatiliteit. Na de rentestijging van de vorige week (goed voor een vermogensverlies van $306 miljard) nu minieme rentedaling (goed voor een winst van $30 miljard). De olieprijzen herstelden iets na de val van de vorige weken.

De retail sales in de VS waren +0,4% (0,5-0,6% verwacht, maar inclusief opwaartse herziening maart viel het toch nog mee; sinds 2016 is de trend toch eigenlijk iets te zwak; dit en het 'death by Amazon'- virus zorgde voor verdere instorting van de koersen van de retailers ex Amazon).
De producentenprijzen stegen iets meer dan verwacht, maar de consumentenprijzen minder (0,2% en kerninflatie slechts 0,1%).  Samen met de retail sales zorgde dit voor minder geloof in reflatie.

Draghi werd aan de tand gevoeld door Nederlandse parlementariërs. Draghi verweet de miljoenen Nederlanders die op hun pensioenrechten gekort worden dat ze niet voldoende meevoelden met de noden van de geld aan vrouwen en drank over de balk smijtende Zuid Europeanen. Die moeten geholpen worden en dan komt er van zelf meer inflatie en een hogere rente.
Goede economische groei in de EU (Duitsland Q1 2,5% geannualiseerd) en minder angst voor deflatie vergroten echter de druk op Draghi voor een minder ruim monetair beleid.

Trump had genoeg van de fratsen van FBI-reus (2,03m) Comey, officieel vanwege slechte afhandeling van de e-mailaffaire van Hillary en eiste onvoorwaardelijke gehoorzaamheid. Geen onwelvoeglijke suggesties over Russische hulp bij de verkiezing van Trump/ dubieuze relaties volgens Zembla van Trumps zakenimperium met enige Russische boeven. Trump zou zich naar velen zeggen zich erg graag van zijn veiligheidsadviseur McMaster willen ontdoen. Trump heeft een trouwe achterban die het prachtig vindt als het establishment geschokt is door zijn acties. De vergelijking met Nixon wordt getrokken, maar loopt toch mank en de andere toen benauwende omstandigheden zoals een wankelende criminele vicepresident Agnew, Vietnam spelen nu niet. We raken gewend aan controversiële besluiten van Trump. Dit beïnvloedt de groei- en inflatieverwachtingen niet en de beurs ligt er daarom niet van wakker.
Het is niet uniek. Maduro in Venezuela ontsloeg zijn minister van gezondheidszaken nadat ze allerlei feiten over hoe slecht het ging met de gezondheid in Venezuela openbaarde.

De groei in China was iets te hoog in het eerste kwartaal en wordt daarom iets afgeremd. dat zie je in zwakkere handelscijfers en een hogere rente. Lagere metaalprijzen en daardoor minder inflatie van producentenprijzen. Consumentenprijzen +1,2% op jaarbasis (laag door 3,6% daling voedselprijzen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten