9 juli 2017

overpeinzingen reflatie en rente en India

Hoe snel is het sentiment over de rente en enkele beurslievelingen van de Nasdaq omgeslagen (de Nasdaq houdt zich overigens nog steeds kranig)..

Taper tantrum, razende rentestijging omdat het opperhoofd van de centrale bank heeft geïnsinueerd dat er minder QE gaat komen. Bernanke liet de rente flink oplopen in 2013 hierdoor en nu is het Draghi’s beurt.
Yellen c.s. hebben laten weten dat waarschijnlijk in september gestart gaat worden met het niet meer helemaal terugkopen van aflossende leningen.
Duitse staatsleningen om nog bij te kopen door de ECB raken op. Alleen daarom al moet QE verminderen. Wie dan die stortvloed aan Zuid Europese leningen moet kopen, dat weet men niet. Men vreest het ergste.
JP Morgan becijfert in vijf jaar een rentestijging van 0,3% hierdoor in de VS. In de EU betekent de vermindering iets als 5% van het BNP minder kopen. Dat is veel ernstiger dan wat de FED doet. Als QE ineens wordt afgebouwd berekenen zij een rentestijging van 0,75%. Misschien doet de ECB er vijf jaar over, misschien korter.

Vastrentende beleggers zijn flink op het verkeerde spoor gezet dit jaar. Eerst zette men in op meer reflatie vanwege fenomenale belastingverlagingen, daarna ging men meehuilen met de lagere inflatiecijfers. Momentumbeleggers (en die zijn in de meerderheid tegenwoordig) zagen ineens 20+ jaar leningen als fantastische beleggingen vergeleken met dure Nasdaq-aandelen. Gaddoeme, weer mis [zoals vroeger mijn leraar Duits vaak schold, inclusief grapjes hoe de dondergod de zondaars tegen de Duitse taal weer miste bij blikseminslag], hoor je de hedge funds beleggers weer zeggen.
De Bank of Japan moest ingrijpen om de tienjaar rente voldoende dicht bij 0 te houden bij al die rentestijgingen vooral in Europa.
Trump reflatie zorgde voor een verwacht tempo van 2,5 renteverhogingen door de FED per jaar. Wegvallend geloof in reflatie halveerde het verwachte tempo. Nu komt geloof in reflatie terug en gaat men meer verhogingen inprijzen (2?).
plaatje Gavekal. Zo heel veel groei krijgen we ook weer niet, nu de groei van de werkgelegenheid herstelt, maar toch, het is een versnelling.

Wegvallende kredietgroei in de VS. Ik lig er niet zo wakker van, omdat dit lijkt te gaan keren en inclusief extra uitgegeven obligaties is een en ander minder erg. Kredietgroei loopt achter op de ISM.

zo lang het verhaal dat investeringen en wereldhandel gaan aantrekken overeind blijft, is reflatie het basisscenario

De olieprijs. Het lijkt er op dat de olieprijs voorlopig het dieptepunt heeft gezet. De voorraden in de VS nemen eindelijk snel af. De productie in de VS lijkt te stabiliseren, maar het aantal horizontale rigs, boorplatformen, lijkt nog toe te nemen, die schijnen nog steeds zeer rendabel te zijn bij een olieprijs van $40.

Metaalprijzen. Die lijken iets te stijgen op vraag van China (en India). De groei in China lijkt iets af te zwakken, maar aan de industrie lijkt dit voorlopig voorbij te gaan.
(het standaardplaatje dat het weer mis is met China, ik denk dat het wel meevalt)
Agrarische prijzen. Heel wat prijzen stijgen ineens (van graan tot sojabonen, suiker, huiden).


Inflatie. Die blijft hardnekkig neerwaarts verbazen. Vanuit de arbeidsmarkt komt er maar geen meer loongroei en inflatie. Hieronder plaatje met initial claims voor werkloosheid. This time is different…


De fiscale hervorming in India. Sinds 1 juli heeft India een landelijke soortement BTW in plaats van overal per staat iets anders. Dit heeft jarenlang extreem veel moeite gekost (in alle staten waren er vele belanghebbenden die zich met hand en tand verzetten, met name de filmindustrie is uiterst verbolgen) en het succes of de mislukking daarvan kan het lot van Modi bepalen. Een en ander gaat zoals verwacht behoorlijk chaotisch, maar er lijken ook successen te zijn via bijvoorbeeld 7% lagere autoprijzen. De beurs van India ging de afgelopen week, bemoedigend, omhoog. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten