2 juli 2017

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Centrale bankiers gooide roet in het eten van vooral de lievelingen van de Nasdaq. Vol walging worden ze nu vergeleken met ‘staples’ zoals Unilever. Er dreigt themarotatie. Bankaandelen waren in herstel, ook door roekeloos smijten met geld na het kennelijk te succesvol doorstaan van de stress tests.
Draghi vertelde te overtuigend dat het goed gaat in de EU, daarmee het geloof in een snel einde van QE enorm bevorderend. Yellen zei voorlopig geen financiële crisis bij ons leven te zien, daarmee aangevend dat financial conditions goed genoeg zijn om voort te gaan op het pad van renteverhoging en afbouw QE. De Duitse tienjaarsrente verdubbelde bijna door een en ander.

De olieprijs herstelde ook, 7% na grote klappen, op niet al te slechte voorraadcijfers in de VS en de verrassende productiestabilisatie. Diverse metaalprijzen herstelden ook. Er is weer enig geloof in reflatie aan het terugkeren.

Macro was weer prima, al werd in de VS nog veel meer verwacht. Groei over het eerste kwartaal in de VS 0,2 % opwaarts herzien naar 1,4%.
De Duitse IFO zette een record high, ook in Frankrijk en de VS waren de indexen voor consumentenvertrouwen zeer hoog.
Persoonlijk inkomen groeide 0,4% vorige maand in de VS, meer dan verwacht bij een PCE inflatie van -0,1% en nominale PCE uitgaven van 0,1% hoger, zoals verwacht.
Nieuwe orders vielen tegen in de VS en pending home sales ook.

De politiek ruziede voort in de VS, de markt slaat er niet veel maar toch wel iets acht op. Uitstel stemming over Obamacare viel niet goed op de beurs. Misschien dat het er toch doorheen komt na de nodige aanpassingen, maar er lijken minstens vier (twee te veel) republikeinse senatoren niet te vermurwen om Obamacare te torpederen met vrijwel niets hiervoor in de plaats.
Kushner, een soort Amerikaanse Ras-poetin aan het wordend, komt langzaam meer in het nauw.

Trump lijkt vastbesloten protectionistische maatregelen per industrie te gaan nemen, te beginnen met staal. Vergeldingsacties buiten Amerika dan gegarandeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten