2 juli 2017

overpeinzingen

Zorgen alom vanwege de rente en hoogtevrees bij de lievelingen van de Nasdaq (FANG).
Draghi liet zich ontvallen dat het zo goed ging met Europa dat hij niet zo royaal meer hoefde te zijn met QE en zo. De beurzen reageerden ontdaan, fikse stijgingen van de rente, de euro ijzersterk. De dag erna kwam er onmiddellijk reparatie, dat Draghi het toch niet zo bedoeld had, hij hield alleen maar een positief verhaal. Maar de markt dacht daar anders over: whatever it takes om Europa te redden is voorbij, niks to take anymore.

Europese aandelen zijn door de goede ontwikkelingen in Europa vanwege monetaire fobieën in de achterhoede geraakt, net nu iedereen vanwege Macron vond dat je Europa maximaal moest overwegen.
Yellen c.s. deden een schepje bovenop de zorgen: zij zag geen financiële crisis meer in ons leven (ze is niet meer de jongste, maar toch). 

De FED laat zich voor een groot deel leiden door de financial conditions en als die het toelaten gaat de rente gematigd omhoog, ook al is er geen inflatiewolkje aan de lucht te zien en is de economie niet oververhit, is men niet onzedelijk hard aan het investeren, wordt de belastingverlaging van Trump een muizenkeutel.

In Amerika zijn republikeinse senatoren bezig met zo snel mogelijk met een herzien voorstel te komen om Obamacare om zeep te helpen. Nu ligt er iets voor dat 22 miljoen nieuwe onverzekerden gaat opleveren maar met honderden miljarden lagere kosten die zoiets oplevert over tien jaar. Dat moet de Freedom Caucus van rechts radicale republikeinen over de streep trekken. Die honderden bespaarde miljarden moeten dan weer grotendeels uitgedeeld worden om ongezonde mensen (met existing conditions) enigszins te helpen.
Dit soort voorstellen leken me kansloos, maar ik ben bang dat opperdemocraat Schumer gelijk heeft dat het 50/50 is dat een voorstel het gaat halen om Obamacare om zeep (‘repeal’) te helpen.
De afgelopen week zijn diverse belangrijke hindernissen genomen: Trump zei dat repeal eerst moet en replace niet langer onmiddellijk hoeft; nog belangrijker: men gaat (zoals verwacht) hoofdzakelijk inzetten op ‘waivers’ per staat: men gaat per staat de schade van repeal Obamacare repareren met specifieke maatregelen. De ene staat zal veel doen en de ander bijna niets. De bedoeling is na enige tijd te kijken welke staat het meest succesvol is. Verzekeringen mogen nu aan ouderen (50-65 jaar) een vijf maal hogere premie opleggen dan aan jongeren (was drie maal), een phenomenal vooruitgang volgens republikeinse aanhangers van bestrijding herverdeling van veelverdieners richting deplorables.

Het economische nieuws blijft goed, de negatieve verrassingen vergeleken bij de te hoog opgelopen verwachtingen worden minder nu de verwachtingen weer wat realistischer worden.
Het geloof in reflatie begint weer wat terug te keren. Wereldwijd gaat het behoorlijk, niet zoals voor de kredietcrisis in de hoogtijdagen van China, maar nu toch weer duidelijk beter dan na de algemene somberte rond 2015-2016 in de hoogtijdagen van Larry Summers Secular Stagnation.

De Duitse IFO blijft positief verbazen en Frankrijk nu ook.


China gaat prima, al weet iedereen 110% zeker dat er een flinke afzwakking komt. Flink? Dat moet ik maar eens zien. Enige afzwakking? Ja, natuurlijk.


In de VS zijn er wat tegenvallers, vooral met de autocyclus en nieuwe orders, maar het ziet er nog degelijk uit: hulp van de huizenmarkt (inclusief Mortgage Equity Withdrawal), de lage inflatie, groei van de betere banen, schalieolie en -gas door de kostenbesparingen, Amazon die kruideniers wakker maakt om meer te gaan investeren, hoog vertrouwen van midden- en kleinbedrijf en consument, lage en stabiele credit spreads, zeer (iets te) traag ingeprijsde renteverhogingen van de FED, beperkte niet te grote maar Goldilocks belastingverlagingen op komst 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten