9 juli 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De schade van de koersdaling op vooral donderdag werd vrijdag voor een belangrijk deel gerepareerd door de goede werkgelegenheidsgroeicijfers in de VS (222.000, bijna 50.000 meer dan verwacht en ook nog eens 47.000 opwaartse bijstelling in vorige maanden) bij laag blijvende (2,5%) loongroei. De werkloosheid liep 0,1% op vanwege meer mensen die werk willen hebben (beroepsbevolking volgens Household Survey +361.000, werkgelegenheid +245.000, participatiegraad steeg), gunstig dus.

De Nasdaq is wat volatieler aan het worden, meer omhoog op goede dagen, af en toe meer onderuit. Tesla ging onderuit na de wel heel grote koersstijgingen na een tegenvallende verwachte groei van de productie (Musk overdrijft te veel zegt markt). 

 De ISM steeg naar 57,8, veel meer dan verwacht en 4%+ groei suggererend (afgaand op de lagere markit PMI wordt het 2%+). ISM non manufacturing steeg naar 57,4, ook meer dan verwacht en 3%+ groei aangevend. Nieuwe orders daalden iets meer dan verwacht.

Reflatie is terug, al zag je dit niet aan de olieprijs (omlaag op meer productie Libië, Nigeria en VS horizontal rigs).

De rente steeg daarom onverdroten voort. Vervlakking sloeg om in versteiling van de rentecurve. Impliciete inflatieverwachting na te grote daling eindelijk omhoog. Het doorbreken van 0,5% voor de Duitse 10 jaar rente na goede PMI’s in Europa ex VK (Engeland zakt alsnog weg richting recessie vanwege Brexit) leidde tot ontzetting, tantrum, bij chartisten. In Amerika ging het wat rustiger, al viel het economische nieuws daar relatief meer mee.  De FED notulen bevestigden dat men door de lage inflatiecijfers heen kijkt en vanwege ‘financial conditions’ toch door wil gaan met balansverkorting en renteverhogingen, zij het in traag tempo.

 Trump sprak op de G20 meer dan 2 uur met Poetin, langer dan verwacht en Melania werd er op af gestuurd om in te grijpen. Te laat, de Russen hadden hem al ingepakt, Trump gaf toe aan Poetin: bedankt, geen ontoelaatbare [maar juist gunstige] Russische inmenging bij de verkiezingen. Op de talrijk circulerende filmpjes en foto’s http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/zes-opvallende-g20-momenten-rollende-ogen-de-handdruk-en-lachen-om-de-formatie/ar-BBE0rL9?ocid=iehp vocht Macron zich naast Trump, deed Trump de House of Cards handreiking naar Poetin en de rollende ogen van Merkel spraken boekdelen dat ze Trump en Poetin maar rare, onbehouwen rakkers vond. Ze leidde overigens de vooral buiten woelige G-20 voortvarend.


Er zijn veel minder winstwaarschuwingen dan gewoonlijk voor de komende stortvloed aan kwartaalwinsten. Winstgroei gaat waarschijnlijk meevallen, maar dit is vaak een contrair signaal geweest omdat men vaak nog optimistischer was (al lijkt dit nu minder het geval, de winstverwachtingen houden volgens mij echt geen rekening met ISM>55, maar duidelijk is dat men nu flink negatief reageert als de cijfers niet mooi genoeg zijn (of zelfs als at wel zo is, zie Samsung).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten