30 juli 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Een karrenvracht aan winstcijfers, deze vielen overwegend mee, maar ze konden de markt niet echt bekoren. Zoals zo vaak na weinig winstwaarschuwingen vooraf zijn de winstcijfers extra meevallend, maar de markt gaat er niet van omhoog, omdat nog meer werd verwacht.
Trump was teleurgesteld dat democraten met enkele republikeinen die onzalige Obamacare, zelfs niet met de ‘skinny bill’ niet weg wilden stemmen, landverraders zijn het volgens hem die belastingverlaging voor rijken tegenhouden ten gunste van subsidiëring ongezonde armen. Trump is zijn best aan het doen Sessions weg te krijgen en een hielenlikker op zijn plaats te krijgen die al het onderzoek naar Russische invloeden bij de familie Trump in de doofpot stopt, Mueller kalt stellt. De republikeinse elite stribbelt nog tegen.

 Persvoorlichter Spicer is ingeruild voor lompe botterik Scaramucci die als een bulldozer opponenten van Trump onder de politieke zoden praat. Stafchef Priebus ontslagen, vervangen door generaal Kelly. Trump heeft grote moeite staf te benoemen, maar wie wil zijn politieke carrière voor hem te grabbel gooien, weggepest te worden?

De FED deed zoals alom verwacht niets, deed een beetje zorgwekkend over inflatie, maar was niet op de rem aan het trappen vanwege financial conditions (te veel stijging van beurzen).

Er was ook economisch nieuws. Groei van het BNP over het tweede kwartaal van 2,6% in de VS en Frankrijk 0,5%+ VK 0,3% (niet geannualiseerd). Arbeidskosten (ECI) stegen maar 0,5% in het tweede kwartaal (niet geannualiseerd)

De IFO zette weer een record, niet zo zeer voor verwachtingen. Het gaat beter met Italië, nieuwe orders, industriële productie. Flash PMI’s vielen mee in Europa en de VS. Soft data zijn heel sterk, maar alom wordt enige afzwakking in het derde kwartaal verwacht, met name door minder kredietgroei.


Olieprijzen waren flink in herstel. OPEC gaat wat gedisciplineerder de productie beperken en diverse Amerikaanse oliemaatschappijen gaan de investeringen terugschroeven. Koperprijs doorbrak steunlijnen naar boven (=China OK). Goudprijs ook omhoog. De zwakte van de dollar hielp ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten