16 juli 2017

samenvatting financieel nieuws van de afgelopen week

Yellen deed haar uiterste best bij haar halfjaarlijkse getuigenis voor congres en senaat om voor duif te spelen. Ze zou de rente niet veel gaan verhogen, ook niet vanwege te gunstige financial conditions (de beurs mag bubbelen, Yellen grijpt de mogelijkheid die de markt biedt om de rente te verhogen en financiële instabiliteit te bestrijden niet met beide handen aan, zelfs niet met een hand). Ze wil een steile yield curve en niet de groei om zeep helpen. De inflatie is lager dan verwacht en als dit zo blijft, worden renteverhogingen uitgesteld, lager dan de dots aangeven. Als het niet mee zit met de economie, dan wordt het tempo waarin de balans van de FED van QE moet worden ontdaan vertraagd of gestopt.

Draghi gaat naar het seminar van de centrale bankiers in Jackson Hole om iets te gaan vertellen in augustus. De schrik sloeg de obligatiebeleggers om het hart, alles wat de man nu zegt kan tegen de obligatiemarkt gebruikt worden, en de rentedaling vanwege Yellen werd deels ongedaan gemaakt. Na de teleurstellende Amerikaanse retail sales cijfers en de te lage (kern) inflatie ging de rente echter opnieuw omlaag.

De verwachtingen voor economische groei in de VS voor het tweede kwartaal en daarna gingen hierdoor omlaag richting 2,5%, lager dan de 3% op jaarbasis die nu in de EU verwacht wordt. het sentiment van midden- en kleinbedrijf NFIB daalde iets. het JOLTS report over de arbeidsmarkt liet enige aarzeling zien bij het aantal vacatures, het aannemen van mensen (in o.a. gezondheidszorg). Het consumentenvertrouwen volgens University of Michigan daalde.

Het reflatiegeloof nam toch toe. Tech deed het weer opperbest en de ingeprijsde inflatieverwachtingen stegen verder, de yield curve versteilde.
De mooie 0,4% stijging van de industriële productie vorige maand hielp uiteraard.

China had puike cijfers, de handelscijfers waren prima. De zorgen over toename van slechte kredieten blijven uiteraard.
de staalprijs is een goede barometer voor het welzijn van de economische cyclus (vooral die van China) en die staat weer op reflatie

De olieprijs leed onder hogere productieverwachtingen voor Libië, Nigeria en de VS (no way dat ze bij een olieprijs boven $40 de productie gaan verminderen), maar hogere vraagverwachtingen in de wereld en opnieuw meer dan verwachte daling van de olievoorraden in de VS zorgden uiteindelijk toch voor hogere olieprijzen.

In Canada verhoogde de centrale bank voor het eerst de rente, de Canadese dollar is hierdoor al enige tijd sterk geweest. De Canadese huizenmarkt is ernstig oververhit.

Republikeinen blijken niet erg slagvaardig om te gaan met hun meerderheden in de diverse huizen. Weer uitstel van stemming over Obamacare (zal niet helpen), geen oplossing voor verhogen schuldenplafond overheid, gedoe over Russische invloeden bij de familie Trump. 

Voor het eerst keurde FDA gentherapie goed
 https://www.washingtonpost.com/national/health-science/first-gene-therapy--a-true-living-drug--on-the-cusp-of-fda-approval/2017/07/11/bd7872a0-618a-11e7-a4f7-af34fc1d9d39_print.html?utm_campaign=40ffc32d5d-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_source=DailyAR

Geen opmerkingen:

Een reactie posten