13 juli 2017

Yellen kreeg het weer voor elkaar: ze is een Goldilocks duifje

Het is een van de grote beleggingsanomalieën dat de beurs stijgt als de FED vergadert of de voorzitter optreedt. Gisteren had yellen haar halfjaarlijkse getuigenis voor het congres en vandaag voor de senaat.
Ze stelde beleggers gerust: ze gaat de rente maar langzaam verhogen, was niet onder de indruk over de noodzaak om de rente te verhogen vanwege financiële instabiliteit, zag de inflatie naar 2% stijgen, maar was daar minder gerust op. Ze zag minder inflatiedruk vanuit de lage werkloosheid dan normaal en daarom ook een structureel lagere neutrale FED rente en dacht daarom dat de FED rente reeds vrij dicht bij neutraal zat: weinig stimulering/ nog geen hinder voor de economische groei (en hinder is beslist nog niet de bedoeling van de FED).
Brainard suggereerde afgelopen week dat als de inflatie te laag blijft de rente niet verhoogd dient te worden en dat als de economische groei niet goed genoeg is, dat dan de balans van de FED niet afgebouwd kan worden of minder snel moet worden verlaagd. Dat leek Yellen gisteren te beamen.

De 10 jaar rente kwam daardoor zoals de chart van Goldman Sachs in de vorige blogpost al voorspelde in de zone 2,29-2,33%. Eens kijken of het komende meevallende nieuws de rente gaat opstuwen. Men kijkt met argusogen naar de komende inflatiecijfers: is de kerninflatie 0,2% of hoger, dan rente omhoog of is de kerninflatie lager, dan rente omlaag lijkt op het ogenblik het consensusdenken van de markt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten