16 juli 2017

Overpeinzingen: inflatie en retail sales weer lager dan verwacht in VS: toch reflatie als men haast maakt met Obamacare overeind houden en belastingverlagingen in 2018

De groeiverwachtingen voor de VS werden opnieuw naar beneden bijgesteld vanwege vooral de tegenvallende retail sales. 

Men begint een vast neerwaarts patroon te ervaren voor de voorspelling van de Atlanta FED voor de groei van het afgelopen kwartaal: men begint hoog en eindigt laag.


Toch zal de consumptie redelijk groeien (vooral door de lage inflatie), dragen de investeringen en voorraden bij aan de groei en zal er toch wel iets van 2,5-3% uitkomen voor de groei in het tweede kwartaal.


Groeizorgen blijven vanwege de tegenvallende kredietgroei, alhoewel dit gecorrigeerd voor veel nieuwe bedrijfsobligaties en financiering door private equity niet erg dramatisch lijkt. 

Belastinginkomsten zijn tegenvallend, waardoor het overheidstekort toeneemt.
Herstel komt, als de ISM goed blijft.

NFIB lijkt herstel van productiviteitsgroei aan te geven (ongetwijfeld niet zo goed als het plaatje suggereert).


De consument staat er goed voor, er is goede groei van het reële beschikbare inkomen en als daar nog belastingverlaging overheen komt, is het helemaal hosanna. De rentelasten op de schulden zijn nog steeds extreem laag.

De onmacht van Trump om ook maar iets voor elkaar te krijgen begint de economie te raken. Zelfs het schuldenplafond van de overheid wordt zo een probleem en dat terwijl de republikeinen overal aan de macht zijn. Er is zo veel onzekerheid over Obamacare dat dit de groei van de werkgelegenheid aan het remmen is in de gezondheidssector. Ook het vertrouwen van het midden en kleinbedrijf NFIB brokkelt daardoor iets af.
Men begint uitstelgedrag te vertonen om dure dingen als een auto (niet zijnde een SUV, die lopen als een trein) te kopen vanwege de oplopende onzekerheid en minder vertrouwen in die belastingverlagingen. Liever nog even wachten met investeren. Als dit doorzet, gaat de Amerikaanse economie verder afzwakken en bij te kordate taal van de FED en geen belastingverlagingen (allebei onwaarschijnlijk) is een recessie mogelijk.

Allemaal zorgen, maar de beurzen zijn er niet van onder de indruk. Vooralsnog lijkt de inflatie Goldilocks, verhoogt de FED de rente met de snelheid van een slak die afremt voor de bocht, staat de snoeptrommel van Draghi nog wijd open, komen de winstcijfers erg veel beter binnen dan verwacht (zo niet dan is dat vaak zeer slecht voor het betreffende aandeel), gaat het beter dan verwacht in de EU en China, lijken de inflatieverwachtingen hun dalletje te hebben gevonden, is de rust op de beurzen en met de grondstoffenprijzen verbazingwekkend laag en stabiel.
de beurzen lijken weer het reflatiepad op te gaan, men koopt weer high beta en hoge groei.

De beurscommentaren draaien van de correctie komt er aan naar wat te doen als je de hausse van een paar procent hebt gemist. Waarom hebt u de dip ook deze keer weer niet gekocht? Te veel naar gezaghebbende onheilsprofeten geluisterd en dan is er toch zo veel mis in de wereld. Groei valt tegen in de VS en Draghi heeft gesuggereerd dat hij gelooft dat hij genoeg gedaan heeft: it is enough.
 Altijd dezelfde smoezen. Men wil gewoon per se wachten met kopen tot het echte hoogtepunt van de beurs is bereikt en zo ver is het kennelijk nog niet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten