21 december 2009

Kopenhagen een mislukking zoals iedereen al van te voren wist

Van te voren was al goed door de Amerikanen aangegeven dat er geen verdrag kon komen. De ontwikkelingslanden profiteerden van het schuldgevoel van het westen, dat de afgeopen eeuwen al die CO2 de lucht in heeft geschoten. Men wilde geld zien om CO2 uitstoot te verminderen. De olie exporterende landen wilden al helemaal geen beperking van de CO2 uitstoot en het westen was ook niet verenigd. Europa liet het zoals gewoonlijk afweten. Obama boekte nog een klein succesje door de dialoog open te houden met China en Brazilië en dat was eigenlijk al meer dan je had kunnen verwachten. Heel positief is wel dat iedereen ineens weet wat er moet gebeuren: er moet een temperatuurstijging van 2 graden (of 3) tegengehouden worden.
Ook positief is dat steeds meer mensen heil zien, zelfs profijt zien, in het ontwikkelen van technolgie voor de zo noodzakelijke Groene Revolutie.
Het is duidelijk dat je er in Verenigde naties verband er niet uit kunt komen. Wij denken dat er voor het klimaat een nieuwe globale institutie moet komen, net als het IMF.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten