30 december 2009

V herstel zet door: veel beter dan na 2001/2003


Nieuwe orders in de VS (zie plaatje Benderly) laten een V-vormig herstel zien. Industriële productie moet de weg mee naar boven volgen (en winstverwachtingen daarmee ook: deze zijn voor een groot deel direct afgelied uit nieuwe ordergroei). Het herstel is veel krachtiger dan na 2001 en vergelijkbaar met dat na 1982 en 1975. De dubbele dip die optrad na 1980 en 2001 kwam al vrij snel en tot die tijd hadden orders en productie bij lange na niet zo'n krachtig herstel laten zien als nu gaande is. In 1981 kreeg je de schok van 20%+ korte rente, na 2001 de boekhoudfraudeschok en de Irakoorlog. Om een flinke dubbele dip te krijgen moet er dus weer een grote schok komen in 2010 (of 2011). Dat is natuurlijk altijd mogelijk, maar niet erg kansrijk (de centrale banken willen geen schok toedienen, overheden willen slechts met mate of helemaal niet bezuinigen.
Vooralsnog ziet het er naar uit dat de groei krachtig kan blijven door herstel productie richting finale vraag (het voorraadherstel), krachtig herstel investeringen in software & equipment (zelfs in Nederland belooft het bedrijfsleven in 2010 meer te investeren in software), geleidelijk toch wel krachtig herstel van autoverkopen (nu ver onder wat demografisch gezien etc normaal is) en herstel van de huizenmarkt (minder huizen bouwen dan nu gebeurt is niet langdurig mogelijk.

In Europa zie je dat de Duitse industriële productie ook fors aan het herstellen is en IFO expectations voorspelt nog meer goed nieuws.
De groei in Emerging Markets blijft torenhoog (in 2010 11% in China, 8% in India, 5% in Brazilië, 6% in Rusland etc.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten