9 december 2009

Mens niet verantwoordelijk voor klimaatverandering?????

Het blog The Big Picture (http://www.ritholtz.com/blog/) wees op de uitkomst van een poll uit de Wall Street Journal waar gevraagd werd of de mens schuldig was aan de opwarming van het klimaat. De uitkomst is voor Europeanen bijna ongelooflijk: hoe kunnen de Amerikanen zo naief zijn? van de ongeveer 7000 stemmers was bijna 90% van mening dat de klimaatverandering niet door de mens was veroorzaakt. Het geeft aan dat de meeste lezers van de Wall Street Journal republijnen zijn die zeer overwegend niet geloven in de mens als schuldige. Van de democraten is wel een behoorlijk deel van mening dat de mens de schuld is.
Geen wonder dat de Amerikanen geen geld willen uitgeven aan de bestrijding van de opwarming van de aarde, dat is in hun ogen slechts een links fabeltje. De Amerikaan vindt de opwarming van de aarde vele malen minder belangrijk bij zijn stemgedrag dan het bergotingstekort, de werkloosheid, de gezondheidszorgproblematiek etc.

Friedman is gelukkig bezig met opvoeding van de Amerikanen in de New York Times in zijn column van vandaag: hij beveelt de Cheney doctrine aan. Deze houdt in dat als de problemen catastrofaal zijn als de gebeurtenis zich echt voordoet (zoals terreuraanslagen) dan moet je net doen of de kans 100% is als je de ramp wil voorkomen. Dat geldt natuurlijk ook voor de klimaatverandering. De kans dat door de klimaatveranderig zeer ernstige problemen onstaan is helaas hoogstwaarschijnlijk veel hoger dan 1%.

Dit fenomeen is eigenlijk bekend als de gok van Pascal: zelfs al is er maar 1% kans dat God bestaat, dan is het verstandig er rekening mee te houden dat hij bestaat. Het kost niets het niet te geloven en misschien staat er een flinke sanctie op het niet geloven in God (alhoewel ik niet geloof dat God zo kinderachtig zou zijn).

Zoals we in ons boek al aangeven is dat een van de belangrijkste lessen van scenarioanalyse: als er een scenario is waarbij je zeer veel verliest en dat scenario is niet zeer onwaarschijnlijk, dan moet je je er behoorlijk tegen wapenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten