18 december 2009

Naderend onheil voor Bernanke?

Door het blad Time Magazine is Bernanke tot persoon van het jaar gekozen. Dat levert een voorpagina waarop je beter maar contrair kunt handelen. Als iets op de voorpagina verschijnt van de belangrijkste bladen is de trend meestal op zijn hoogtepunt en slaat om, krijgt minder aandacht. Dat leert de theorie van de contraire voorpagina’s van Paul Montgomery.
Veel personen kregen het na hun verkiezing tot persoon van het jaar moeilijk. Obama kreeg hem vorig jaar en in 2010 is zijn approval rating enorm gedaald. In 1955 kreeg de baas van General Motors deze eer. De uitdrukking ontstond toen dat wat goed was voor GM goed was voor Amerika. Daarna is het met GM alleen maar berg af gegaan. In 1974 kreeg koning Feisal van Saudi Arabië de prijs (in 1975 ging de olieprijs flink onderuit), in 1989 was Gorbatschov persoon van de jaren 80, maar zijn val kwam snel. Jef Bazos van Amazon kreeg hem in 1999, waarna in 2000 de koers van Amazon een duikvlucht nam. Etc etc.
De benoeming van Bernanke tot persoon van het jaar wijst op een hoge kans dat Bernanke in 2010 verguisd gaat worden, bijvoorbeeld omdat de exitstrategie van het geld drukken niet goed gaat.
Het meest opvallende punt van het interview met Bernanke in Time was dat hij twee maanden geleden de hypotheek op zijn huis geherfinancierd had: van een variabele rente naar een volgens hem zeer lage 5% rente voor 30 jaar vast. Dat wijst er op dat de in de verklaringen van de FED voortdurend beloofde lange periode van zeer lage korte rentes wel eens niet zó lang kan duren als men denkt.

1 opmerking: