31 december 2009

Morgan Stanley ziet het niet zitten voor beleggers in 2010


Hieronder de visie van Morgan Stanely (Global Macro Preview 2010).
De 10-jaars rente in de VS zal naar 5,5% gaan vanwege het uit de hand lopen van de inflatieverwachtingen door angst voor escalerende begrotingstekorten opgelost via excessief drukken van geld door de FED.
Beurzen zullen het moeilijk krijgen in 2010, met uitzondering van misschien de nodige Emerging Markets.
Wereldwijd ziet men weliswaar een groei van 4% in 2010 en 2011, maar dat hoeft niet te leiden tot goede beurzen. Groei is slechts 2% in het westen en 6,5% in Emerging Markets. Het herstel zou jobless en creditless zijn. In het westen wordt de VS de groeileider met 2,8%, Europa heeft slechts 1,2% groei en Japan moet het met 0,4% doen. D.w.z. een sterke dollar versus de euro en de yen.
2009 was de exit van de grote recessie en 2010 wordt vanaf ongeveer half 2010 de exit van het grote experiment van excessief monetair financieren. Dat gebeurt ongeveer tegelijk in China, de VS en Europa.Dat wordt een ramp. Het vertrouwen in staatsleningen van de nodige landen wordt opgezegd. We starten 2010 met een periode van excessieve liquiditeit (triple A: ample, abundant en augmenting).
Dat is gunstig voor credits (vanwege triple B economsich herstel: boring, bumpy en below average). Dat is Goldilocks voor credits.
Voor aandelen wordt de opbrengst ongeveer 0 in Europa/VK en circa 10% in de VS en Japan. Azië ex Japan kan 20% omhoog in 2010.
Teun Draaisma is de negatieveling acher de matige voorspelling voor Europese aandelen. Dimson, Marsh & Staunton, de grote inventariseerders van de opbrengsten van aandelen werelwijd na 1900,stellen immers dat economische groei en goede opbrengsten van aandelen vaak niet samengingen [commentaar: hier zondigt Draaisma op curieuze wijze tegen wat wij behandelen bij het grote misverstand in ons boek op bladzijde 167(dat hoge groei en hoge aandelenopbrengsten niet altijd samengaan): goede economische groei is slecht voor beurzen als nog meer verwacht werd en maatregelen genomen moeten worden om excessieve groei en inflatie tegen te gaan. De komende groei is, zou hij (zoals ook ik denk) 4% of beter zijn, veel beter dan de markt verwacht en er is ook geen reden voor centrale banken om excessieve inflatie te bestrijden in 2010 bij de excessief lage kerninflatie en excessief hoge werkloosheid)].
Voor goud is MS optimistisch. We zitten niet meer in de situatie van lage groei en inflatie maar we gaan naar hoge inflatie met of zonder groei. [commentaar:Dat is enigszins curieus gezien hun voorspelling van 4% economische groei voor 2010 en 2011. Goldilocks of Voorspoed (hoge groei en inflatie) lijkt dan meer voor de hand te liggen].

3 opmerkingen:

 1. I think that everything posted made a ton of sense. However,
  think about this, suppose you wrote a catchier title?
  I am not suggesting your information is not solid., but what if you added something that
  makes people want more? I mean "Morgan Stanley ziet het niet zitten voor beleggers in 2010" is a
  little boring. You ought to glance at Yahoo's front page and watch how they write post titles to get people to open the links. You might add a video or a related pic or two to grab readers excited about what you've got to say.

  Just my opinion, it would bring your website a little livelier.


  My weblog ... about ps3 games ** for
  more info.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Asκіng quеstions аre actually niсe thіng
  if you arе not undеrѕtаnding somеthing сompletely, excеpt
  this post gives nice understandіng yet.


  Visіt my site - best weight loss pills

  BeantwoordenVerwijderen
 3. A powerful share, I simply given this onto a colleague who
  was doing just a little analysis on this. And he in actual fact bought me breakfast as a result of I

  found it for him.. smile. So let me reword that:
  Thnx for the treat! However yeah Thnkx for

  spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love studying more
  on this topic. If attainable, as you become experience, would you thoughts updating your weblog with more

  particulars? It is extremely helpful for me. Massive thumb up for this

  blog put up!

  Take a look at my web-site; alicante apartments for sale

  BeantwoordenVerwijderen