27 december 2009

Windenergie nog een dure hobbyIn de Telegraaf ( http://www.telegraaf.nl/binnenland/5642551/__Miljarden_verwaaien__.html )valt het tweedekamerlid Zijlstra van de VVD uit naar de wel erg dure investeringen in windenergie.
Ook Elseviers Weekblad ging er op in http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/254166/Windmolens-kosten-Nederlanders-55-miljard.htm?rss=true.
Om 12000MW capaciteit aan elektriciteit te krijgen zou men volgens berekeningen van Zijlstra € 44 tot € 55 miljard moetn investeren. Vooral windenergie op zee is nog erg duur en de exploitatiekosten zouden veel meer kunnen tegenvallen dan de aanleg van de metro in Amsterdam (hij rept al van € 1700 miljoen extra kosten door hoge metaalprijzen). De windmolens zijn ook niet erg duurzaam: ze zouden slechts 15 jaar meegaan. De commentaren op de stukes in de Telegraaf en Elsevier waren voorspelbaar zeer verbolgen over de enorme kosten van € 6000 per huishouden. Dat is overigens maar hoe je het berekent. Per jaar per aansluiting zou het slechts € 150 kunnen zijn. Dat kan rendabel zijn. Windenergiecentrales zijn natuurlijk de komende jaren wel denk ik ongeveer 3* duurder dan gewone energiecentrales (ik dacht gelezen te hebben dat Alstom een centrale van MW 1280 voor ongeveer € 1 miljard bouwt.)Bij energieprijzen geldt namelijk dat vraag en aanbodcurves enorm steil zijn: een klein beetje extra vraag of aanbod kan een enorme prijsdaling veroorzaken, zoals 2008 liet zien. Wat (nou ja behoorllijk wat, maar dat doet iedereen in de wereld en dat moetdus kunnen)extra capaciteit aanleggen kan daarom de prijs van alle energie zo veel drukken dat je als energieafnemer kosten bespaart.
Er is nog veel onderzoek nodig om windenergie ook op basis van gewone berekeningen ex gunstige invloeden voor milieu en prijsdrukkend effect op alle energieprijzen rendabel te maken. Toch denk ik dat dit snel gaat gebeuren. De Groene Revolutie gaat lukken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten