7 december 2009

Waar zijn we in de vierjaarscyclusWij (Ter Veer en Vermeulen) werken al tientallen jaren met de fases van de vierjaarscyclus. Wij schatten in waar we zijn in de cyclus. Vaak gaat dat goed, maar helaas gaat het diverse keren fout. Er is geen tovermiddel waardoor je altijd gelijk hebt met beleggen. Nogal eens kun je pas na enige tijd goed vaststellen in welke fase je gezeten hebt.
Dat klinkt misschien ontnuchterend en dan moet men zich ook nog eens realizeren dat de vierjaarscyclus een van de meest regelmatige cycli die er zijn.
DE bear markt is volges ons maart 2009 afgelopen en een nieuwe vierjaarscyclus is gestart. De eerste, meestal de meest krachtige fase is AB. Hierin gelooft men het herstel nog niet. We denken dat deze fase eind september is afgelopen. Daarna is BC begonnen, een periode die gemiddeld 14 weken geduurd heeft. De beurs pauzeert of gaat iets omlaag (5%) in zo'n fase. Men begint zich te af te vragen of het herstel niet te mooi is geweest. Er is een klein vuiltje (nu Dubai). Als alles gaat volgens het boekje van de vierjaarscyclus is deze fase ongeveer vlak voor kerstmis voorbij. Dan begint een nieuwe prachtig stijgende fase CD. Men gelooft dan echt dat de economie zich goed aan het herstellen is. Daarna (april? maar dat kan diverse maanden eerder of later zijn) dan komt er een behoorlijke correctie van 10-15% DE die plotseling voorbij is na ongeveer 6 maanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten