29 september 2015

aandelenbeurzen verder naar beneden

Er is niet zo'n duidelijke reden waarom de beurzen zo naar beneden gaan. De economische groei is redelijk in het Westen, er is geen inflatieprobleem en er is een zeer ruim monetair beleid.
Dat is er al een hele tijd en daardoor waren de koersen kennelijk te veel gestegen. Er moest een correctie komen en dat gebeurde dan ook. Eerst kreeg China de schuld. daarna de FED. Ondertussen gebeuren er allerlei ongelukken die eigenlijk niets met economische groei te maken hebben. Volkswagen (erg voor Duitsland, maar is dat een reden om geen auto meer te kopen?), de twet van Hillary over te dure medicijnen (het systeem van hoge prijzen voor nieuwe medicijnen wordt echt niet afgeschaft, al helemaal niet met een republikeinse senaat en congres) die de biotechsector ineen doet zijgen (ineens een 20% correctie), het aftreden van Boehner die zorgt voor moeilijkheden met het schuldenplafond in december en daarom de dovish hike verhindert van de  FED, de opmars van Trump die Hillary president moet maken, grondstoffenproducent en handelaar Glencore die failliet zou gaan als de grondstoffenprijzen op het huidige niveau blijven (de problemen van Glencore had ik al enkele kerne vermeld, lezers van de Finacial Times kunnen toch echt niet verrast zijn).

Het sentiment is extreem negatief geworden. Dat is geen enkele garantie dat de daling ophoudt, maar het geeft aan dat er een en ander al verdisconteerd is aan slecht nieuws.
, (plaatje Matejka, JP Morgan). Matejka had een plaatje dat het nog steeds heel goed gaat met de economie in de eurozone.
De PMI's gaan verbeteren en de beurs zit juist op het pad dat men inprijst dat de PMI's in de eurozone gaan verslechteren

En vooral de DAX is erg veel gedaald versus de nu bekende fundamentals (IFO is het belangrijkste voor Duitsland).
Dan China. Daar gaat het slecht met de investeringen,maar niet met de consumptie. Er lijkt enige verbetering te komen inde vastgoedsector.

Maar inderdaad, de omschakeling naar een consumptiemaatschappij heeft een heel hardnekkige neergaande trend veroorzaakt die nog niet is geëindigd.

(via Uglow, Morgan Stanley) FAI=fixed asset investments


Met de Chinese autoverkopen ging het niet goed. Gezien het zigzagverloop met moeilijke aanpassing voor het seizoen is een herstel van de autoverkopen in China voor de hand liggend.
De stijging is te hard gegaan voor tal van sectoren in China. Dat veroorzaakt nu enige dalingen, maar voor het totaal is er nog wel een groei waarvan elk westers land zou watertanden.
Na zo'n explosie kun je enige terugval verwachten. Dat geldt niet alleen voor liften en andere zaken die met de bouw te maken hebben. Andere zaken zoals robots en transport gaan juist heel goed.
En dan die 7% groei. dat is helemaal niet zo'n opgeblazen getal als je de cijfers mag geloven. Het is gewoon een 30% groei van de financiële sector. Dat is erg veel in westerse ogen, maar in Chinese ogen niet. Alleen, die groei gaat niet herhaald worden. En daarmee die 7% groei ook niet. Dat wordt minder, de financiële sector gaat minder groeien (wel meer dan 7%) en de bouw ook en daarmee verzwakt de investeringsgroei verder.Maar door hoge loonstijging blijft ie 10% groei van de detailhandelsverkopen nog en daarmee goede groei van de consumptie. Groei zwakt af in China, maar we maken ons er te druk over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten