5 september 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen vonden nog niet de weg naar boven. Dat gebeurt slechts zelden na plotselinge flinke dalingen. daar hoort het juiste verhaal bij verzonnen worden en dat is nog niet helemaal gebeurd.
Tegenvallend nieuws uit China en onzekerheid over wat de FED al dan niet gaat doen kan niet het hele verhaal zijn. De afbouw van valutareserves (niet alleen door China) is een nieuw negatief thema van QT, Quantitative Tightening, geworden. Verwachtingen voor economische groei worden verlaagd in vele landen.
Zwakkere groei in China raakt volgens berekeningen van Deutsche Bank de westerse economieën nauwelijks. 1% lagere groei in China leidt tot ongeveer 0,1% lagere groei in de VS en Europa en tot 0,2% lagere inflatie. De gevolgen voor Azië en grondstoffenlanden zijn erger. Dat zagen we bijvoorbeeld in een daling van 14,7% van de export van Zuid Korea.
Er komen allerlei verhalen dat de werkelijke groei veel lager is dan de door China gepubliceerde. De laatste dagen komen er ook verhalen dat de cijfers niet zo erg overdreven zijn (bijvoorbeeld Goldman Sachs) of dat de groei uit de slechtst presterende economische indicator die redelijk betrouwbaar is, het vervoer per spoor, nog altijd 6,1% groei suggereert (via Strategas 9/2/15 International Economics – China Is Likely Growing At Least 6% Y/Y )

Na enorme stijgingen vanaf onder de 40 viel daarna de olieprijs behoorlijk terug. Het laatste restje stijging werd veroorzaakt door geruchten over productiebeperking van OPEC samen met Rusland.

Het nieuws over de groei van de werkgelegenheid in de VS vorige maand viel met 173.000 iets tegen, maar inclusief opwaartse bijstellingen van 44.000 in vorige maanden was het niet zo'n slecht cijfer.
De afgelopen jaren viel het cijfer over augustus steeds tegen om na herzieningen van uiteindelijk gemiddeld +93.000 er weer beter uit te zien.
De werkloosheid daalde met 0,2% tot 5,1%, de participatiegraad bleef hetzelfde. De gemiddelde werkweek werd 0,1 uur langer en de loonstijging accelereerde iets. D.w.z het geaggregeerde aantal gewerkte uren steeg goed en het inkomen daaruit ook.

Dinsdag kwamen de PMI's. Deze waren slecht voor China, maar niet slechter dan gedacht. Toch daalden de beurzen hierop. In de VS viel de ISM manufacturing tegen, slechts 51,1. ISM non manufacturing bleef zeer sterk. Ander macro nieuws uit e VS was overwegend sterk. Austoverkopen stegen, hypotheekaanvragen ook, bouw, herstel groei productiviteit en daling arbeidskosten per eenheid product daardoor in het tweede kwartaal. Het Beige Book van de FED liet groei zien en tekenen van hogere loonstijging. De handelsbalans verbeterde. Initial claims voor werkloosheid stegen iets.

In Duitsland waren de detailhandelsverkopen +1,4%, sterk en nieuwe orders iets zwak. De PMI was goed met 53,3, beter dan de 48,3 van opnieuw zorgenkindje Frankrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten