5 september 2015

het communicatieprobleem van de FED

Yellen houdt zich angstig stil, wellicht omdat ze eer nog niet uit is wat ze wil doen in september volgens Hilsenrath. Normaal om deze tijd zijn de futures duidelijk: de kans op eenrenteverhoging is of ingeprijsd als bijna 0% of als bijna 100%. Nu is het een onduidelijke ongeveer iets meer dan 30%.

De FED heeft uitgebreid laten weten in de afgelopen maanden dat ze de rente wilden verhogen in september, maar door alle volatiliteit is dat op losse schroeven komen te staan.
De FED ligt onder vuur van het IMF, dat al het onheil in de wereld in de schoenen van de FED gaat schuiven als ze de rente verhogen. Sommige centarle bankiers dat ze liever wilden dat de FED de rente verhoogde om zo van de onzekerheid af te zijn. Als het dan toch moet in 2015, dan moet die pijnlijke kies maar zo snel mogelijk getrokken worden.

Als de FED de rente niet verhoogt zullen ze gezien worden als een stelletje lamzakken, lulletje rozenwaters.
Ze stralen dan uit dat ze bang zijn voor de volatiliteit van de markten en weinig geloof hebben in de kracht van de Amerikaanse economie. Dat ze deflatoire spoken zien.

Als ze de rente verhogen met een wollig verhaal ( de werkloosheid is gedaald en hail Mary, de inflatie zal stijgen al valt de olieprijs nog zo hard) dat neerkomt op I told you so, zal de markt weinig opgetogen reageren.

Als ze de rente verhogen met een enorm bullish verhaal over de Amerikaanse economie zullen de aandelenbeurzen redelijk reagren, maar de obligatiemarkten schrikken zich dan kapot. Rampspoed, ze gaan de rente enorm verhogen. Ze gaan dat data dependent doen, dus als de groei niet tegenvalt gaat de rente omhoog, want er is geen calendat guidance meer. Data dependent is een ramp voor de rente als men begit met verhoging van de rente (aldus ricchiuto, Bianco). Dat is een enorme game canger, de wereld is dan niet meer hetzelfde. De wereld zal dan nog wel doordraaien, maar wel met een rente die boven de dots van de FED komt te liggen inplaats van er ver onder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten