18 september 2015

Janet durfde het niet: bear martk lonkt nu

Yellen is een bange kwezel die niet tegen de markt in durfde te gaan. Ze verhoogde de rente niet. Wat een kwezel. De aandelenmarkt was er niet blij mee. De markt wilde een dovish hike. Yellen heeft een verkeerde inschatting van de markt gemaakt.
Een grove fout, ze legde haar oor te luisteren bij de aanhangers van secular stagnation. Nu bevordert ze secular stagnation. Haar bevestiging van het Secular Stagnation Scenario is een ramp en vereist als ze volhardt een verdere daling van de aandelenkoersen.
De voorspellingen van de FED via de dots gingen flink omlaag. Dat is een probleem nu ze de rente niet verhoogd hebben, want dit maakt de dovish hike bijna onmogelijk.
De verhoging van de rente in 2015 wordt problematisch. De FED geeft aan dat de economie en beurs geen rente van 0,25-0,5% kan verdragen. Hierbij horen lagere aandelenkoersen en veel hogere credit spreads. Banken moeten nu ophouden echt nog een cent uit te lenen aan bedrijven met kredietrisico.
http://www.wsj.com/articles/fed-leaves-interest-rates-unchanged-1442512974
De foto laat alles zien (als je het bij een bedrijf ziet, is het een krachtige impuls om je aandelen van dat bedrijf snel te verkopen). Ze doet iets om de markt te plezieren, maar Yellen kijkt beteuterd. Ze weet dat ze de weg naar de hel is ingeslagen. Geen blijdschap a la Draghi als hij iets leuks doet voor de markt. Ze weet het. Ze is nou vervloekt door de markt. Toch deed ze het. Weg met de onafhankelijkheid van de FED. Alles is verkwanseld. De FED kan geen rentebeleid meer voeren dat afwijkt van het dictaat van de markt. Ze verdient het op haar plaats gezet te worden door Trump. Ze is echt heel wat lelijker dan Carly Fiorentina. Ze heeft iets vreselijk lafs gedaan en moet daar nu de consequenties van dragen.

De (lange) rente daalde uiteraard behoorlijk. De euro gaat weer door het dak. De ECB moet de nieuwe ramp verzachten door nog meer QE te doen. Men gaat nog meer leningen met negatieve rente kopen. Een idioot plan, maar de FED dwingt ertoe.
Daar gaat de indexering van pensioenen. Lijfrentes kopen gaat tegen hopeloze prijzen. Doorwerken dan maar of genoegen nemen met een broodje tevredenheid. Helemaal niet slecht, maar niet wat iedereen voor ogen had.
De olieprijs daalde, ondanks de zwakke dollar. Geen goed teken. Ik moet verder capituleren voor het secular stagnation scenario. Misschien moet ik hopen dat trump president wordt. Die houdt te veel van protectionisme, maar misschien weet hij wat optimisme te veroorzaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten