1 september 2015

$40 voor olie per vat is te laag

De basisgedachte is dat er een excessieve trending naar beneden is ontstaan van de olieprijs die enigszins vergelijkbaar was hoe de Duitse rente naar 0 ging. Er waren hele goede redenen voor waarom de prijzen/ rente zo daalden. Maar op zeker moment is het te ver gegaan. Het momentum is te extreem geworden.

Het fundamentele verhaal voor olie is beroerd. Stijgende productie, uitpuilende voorraden en een teleurstellende vraag.

Eigenlijk is het curieus dat niemand dit een jaar geleden zag aankomen. De afzwakkende groei in China was bekend en ook dat er omgeschakeld moest worden van een grondstoffen intensieve investeringsgroei naar een minder grondstoffen intensieve consumptiegroei. De groei van de olieproductie in de VS was vrijwel lineair. De extra oliewinning via horizontal drilling was bekend. De stijging van de productie in Irak ook. Toch is men uitermate verrast door de enorme val van de olieprijzen.

Nu is het voorspellen van de olieprijs een beetje ingewikkelder dan ik aangaf, maar we hebben er te blind op gevaren dat olie gewoon te duur moest blijven voor herstel van de economische groei. Piekolie was een erkend gegeven, ongeveer net zo iets als global warming. De vraag en aanbodcurves van olie zijn buitengewoon steil. 

Een klein beetje extra vraag en een klein beetje extra aanbod kan grote prijsstijgingen veroorzaken. Kleine misschattingen in vraag en aanbod en je zit helemaal fout met je voorspelling van de olieprijs.

  Er stonden enorme bedragen aan de zijlijn voor belegging (speculatie) in olie. Oliebedrijven renderen al meer dan honderd jaar gemiddeld degelijk en geweldig. Dat zit er bij de mensen ingegrift en dat krijg je niet weg. Olie is misschien op korte termijn niet zo'n geweldige belegging, maar op lange termijn wel. Tenminste, totdat men echt ernst gaat maken met global warming en men niet meer toestaat veel olie uit de grond te halen. De carbon footprint is gewoon te hoog. Maar we zijn denk ik nog wel meer dan tien jaar voor dit punt.  Eerst moet alternatieve energie inclusief kernenergie goedkoper worden.

Ondertussen steeg de olieprijs met 27% in drie handelsdagen. De Amerikaanse productie daalt harder dan gedacht. Poetin krijgt het benauwd en probeert het op een akkoordje te gooien met Maduro. Saoedi-Arabië geeft nog geen krimp, maar zal zich niet verzteten tegen hogere olieprijzen via wat minder productie.

De vraag van Amerika groeit.


Supply (EIA). Includes projection for August/September

aanbod VS neemt af
maar aanbod OPEC stijgt, alleen door Irak en Saoedi-Arabië
er is grote twijfel of deze landen snel nog meer olie kunnen produceren

een verdere stijging van de olieprijs is onzeker
Bijna iedereen voorspelt een hogere olieprijs.
Hoger dan $60 dan komt de productie van schalieolie weer goed op gang en Iran wil ook meer gaan produceren volgend jaar

productiviteit per rig is enorm gestegen
Average productivity (added gross daily barrels per month) per drilling rig from counties associated with the Permian, Eagle Ford, Bakken, and Niobrara plays, monthly Jan 2007 to September 2015. Data source: EIA Drilling Productivity Report.
maar wel: bijna alle schalieolieproducenten makten verlies over het eerste half jaar, inclusief EOG

Geen opmerkingen:

Een reactie posten