22 september 2015

overpeinzingen

ik ben nog niet helemaal goed op gang gekomen met bloggen na mijn dikke week Napels/pompeji/Sorrento/Amalfi. met geweldig goed weer.

Waar heb ik het niet over gehad, terwijl er wel een verhaal van te maken is?  O.a.:

Lage olieprijs beste manier om hogere olieprijs in toekomst te krijgen

De voorraadcyclus, een onderschat fenomeen, de kracht was enorm bij de grondstoffen
In de VS drukt dit de groei in het derde kwartaal met 1-1,5%. Voor VS is het toch niet erg erg door het herstel van de retail sales, overigens idem voor Japan en zelfs China
Er dreigt in de VS weer eens een sluiting van de overheid, omdat men het niet eens kan worden over de begroting en het verhogen van toegestane begrotingsplafond. Niemand maakt zich hier echt druk over op het ogenblik, uiteindelijk leidt dit zelfs waarschijnlijk tot meer investeringen in infrastructuur. Er is ruzie waaruit dit betaald moet worden.
 China wil meer ruimte geven aan de private sector, want die staatsondernemingen renderen veel te weinig en maken veel te veel schulden. Het gaat wat beter met de vastgeodsector. Er zijn wat bemoedigende cijfers over consumptie.
Drones. Het VK zette drones in om Engelse jihadi’s in Syrië uit te schakelen inclusief allerlei lieden die te dicht in de buurt rond liepen. Er was enig gedoe of dit wel mocht van het parlement. Ja, maar waarom weet men niet overtuigend uit te leggen. De VS hebben al heel lang dit soort opruimingen gehouden waarbij ook veel min of meer onschuldige burgers/ strijders vielen. Overigens wordt het steeds makkelijker drones te kopen. De grootste fabrikant voor commerciële drones zit in China. Ik had begin dit jaar een terroristische aanslag met drones voorspeld als verassing. Dat is nog niet helemaal gebeurd, die aanval van Engeland telt niet als officiële terreurdaad.
Commitment of traders in futures analysis. Men speculeert nu zeer fors op een dalende S&P. De euro ziet men nu weer zitten. Van een enorme speculatie tegen de euro versus de dollar is men gegaan naar een vooralsnog beperkte speculatie op een hogere euro. Speculators zitten meestal fout.

De kwaliteit van mayonaise in België wordt bedreigd.

Morgan Stanley had conferenties met de kapitaalproducenten in Europa en de VS. Greenspan vond dit altijd een belangrijke indicator voor de economie, de investeringen: zeggen de Parker Hannifins / ABBs dat het goed gaat met hun orders en omzet, dan zit je goed met het voorspellen dat de investeringen aantrekken. Het gaat dus niet goed met hun orders. Dit komt door de lage grondstoffenprijzen die een duikeling van de investeringen in energie en materials veroorzaken, maar ook door tegenvallers in de industriële productie. Er zijn wel positieve ontwikkelingen zoals in de bouw, robotics, maar de negatieve opmerkingen overheersen.

Renteverhoging door de FED? Men praat ineens weer over uitbreiding van QE in de Eurozone en nieuwe QE in de VS en het VK.
Men kan de pijn van creatieve vernietiging niet meer dragen. Onrendabele bedrijven en overheden worden via 0% rente in leven gehouden.
Investeringsgroei is er niet meer afgezien van enkele high tech sectoren. Dit is veel slechter dan vroeger.
Je hebt een veel lagere werkloosheid nodig om de lonen voldoende omhoog te krijgen om onrendabele arbeidsintensieve bedrijven uit de markt te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten