19 september 2015

verhoging rente FED in komende jaar onzekerder geworden door nieuwe somberheid en capitulatie voor markt

Het is geen doelstelling van de FEd om de markt te gehoorzamen, maar dat is toch de unifrome uitleg waarom de FED de rente niet verhoogde. Er was te veel volatiliteit en misschien zorgt China voor groeitegenvallers en anders wel de sterke dollar.
De te lage inflatie zoals ingeprijsd door de markt werd er met de haren bijgesleept om een en ander goed te praten. Die ingepriijsde inflatie hangt overigens van allerlei financiële variabelen af naastde olieprijs. De FED kan beter naar de officiële verwachtingen van economen kijken, niet vertekend door volatiliteit en credit spreads.
De FED heeft de verwachtingen voor de groei na 2015 naar beneden bijgesteld. Men heeft 3% groei opgegeven. 2,4% vinden ze nu wel hoog genoeg en voor 2017 nog maar 2,2%.
Het geloof in secular stagnation is toegenomen. Er is nu zelfs een gouverneur die een negatieve rente wil om de dollar te ontwaarden tegen de euro en de Mexicaanse peso.
De FED straalt uit dat het niet goed gaat met de Amerikaanse economie en het alleen maar slechter zal gaan.
De aandelenmarkt lijkt dat te willen geloven en daalt. In Europa wat meer, want de euro dreigt te sterk te worden.
De rente daalt, maar het had gezien de zeer duifachtige toelichting van het rentebesluit nog erger kunnen zijn.
Een renteverhoging in december wordt plotseling flink uitgeprijsd door de markt en de markt heeft het nu voor het zeggen, de FED niet meer. Renteverhogingen in 2016 staan nu ook op de tocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten