20 september 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het financiële nieuws werd gedomineerd door de FED. Uiteindelijk besloot de FED de rente toch maar niet te verhogen. De markt had dit al grotendeels ingeprijsd, maar nog lang niet helemaal. Dit gebeurde deze eeuw nooit. De arbeidsmarkt is voldoende hersteld, maar de inflatie zit in een dalende trend, ook de PCE kerninflatie waar de FED speciaal naar kijkt. De kerninflatie CPI was met 0,1% lager dan verwacht door 0% groei van de kosten van gezondheidszorg. De hoofdreden om de rente niet te verhogen was vanwege de financiële stabiliteit. De FED maakt zich zorgen over een uitstraling van de tegenvallende groei in China, vooral als dit door een renteverhoging zou leiden tot en opnieuw sterke dollar.  

De prognoses voor groei en de range eromheen zien er niet helemaal jofel uit.
De Amerikaanse beurs was slechts een paar minuten blij en begon daarna te dalen. In Europa was de koersschade groter, want de euro is nu te sterk en bovendien kwam weer wat van de China-angst terug. Overigens is de Chinese consument echt nog wel in een kooplustige stemming, zo merkte ik de afgelopen dagen op de veiling bij de weer opnieuw stijgende prijzen voor Chinese postzegels (de beruchte aapjezegel (postkantoorprijs 5 cent einde Mao-tijd) deden € 1250 zonder veilingkosten, enige tijd terug deden ze ‘slechts’ € 850).
Er is enige charttechnische koersbeschadiging opgetreden. De rente daalde uiteraard op de rentebeslissing van de FED. Een verhoging van de korte rente door de FED in december wordt in rap tempo uitgeprijsd, ook al roept de FED nog zo hard dat ze de rente in 2015 gaan verhogen.
Er was niet zo veel economisch nieuws. De macrocijfers vielen meestal mee, maar de inflatiecijfers waren iets lager dan verwacht, zowel in de VS als in Europa.
In de VS bleven de initial claims voor werkloosheid heel laag, verbeterde het sentiment van het midden- en kleinbedrijf iets, het sentiment van de huizenbouwers (NAHBMI) ook.
De Phillyfed werd negatief en de SLIM-indicator van Strategas ook, wat op een dalende ISM wijst.
Industriële productie daalde 0,4% in augustus, waardoor de bezettingsgraad daalde tot een schamele 77,6(= neerwaartse druk op inflatie). Kapitaalgoederenproducenten in Europa en in mindere mate de VS klagen dat het niet goed gaat met hun omzet vanwege tegenvallers in de industriële productie. De detailhandelsverkopen stegen nominaal 0,2%, maar ex benzine was er een stijging en de cijfers voor juli werden opwaarts herzien tot een sterke 0,7%.   
Leading indicators stegen 0,1% na 0% de maand ervoor, enige afzwakking aangevend van de groei.
In Duitsland daalde de ZEW index. In Italië verbeterde de handelsbalans verder.
In Japan daalde de industriële productie met 0,8% en verslechterde de handelsbalans. Detailhandelsverkopen de tertiary index (diensten) stegen.
In China stegen de detailhandelsverkopen 10,5% op jaarbasis (vorige maand 10,4%) en de
Groei van de industriële productie bleef 6,3% op jaarbasis, lager dan we gewend zijn, maar toch niet echt slecht.
In Brazilië besloot men tot een drastische verlaging van de overheidsuitgaven en een verhoging van de belastingen. Zo komt men daar niet uit de recessie voorlopig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten