29 mei 2016

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het macronieuws was zo goed dat de beurzen konden stijgen ondanks alle uitlatingen van de FED inclusief Yellen dat ze de rente spoedig willen verhogen. In de commitment of futures trading analyse blijven de large speculators lange leningen bijkopen, op deze rente ziet men ineens wel kansen op koersstijging. Maar de rente stijgt op de macrocijfers en de uitlatingen van de FED.
De olieprijs liep nog iets verder op. De productie van Nigeria, Canada en Libië is sterk teruggelopen en vooral de lagere voorraden in de VS hielpen de olieprijs.

In de VS werd de groei over het eerste kwartaal bijgesteld van 0,5 naar 0,8%. Er waren goede cijfers over de huizenmarkt. Meer verkopen en vooral ook 5,1% hogere pending home sales geven aan dat men weer meer ziet in een eigen huis, nu de rente nog laag is en de huurstijging behoorlijk hoger dan de rest van de inflatie. Het Michigan consumentenvertrouwen verbeterde sterk (wel iets naar beneden herzien).
Initial claims voor werkloosheid daalden en waren met 268.000 wederom extreem laag.
De industriële productie is omhoog, de shipments non defense orders ex aircraft draaiden van een daling naar een stijging (de trend is pril). Nieuwe orders duurzame goederen stegen. Bij doorzetten van deze trend en de huidige olieprijzen  worden de winstverwachtingen ook iets beter.


In Europa kwam men tot een akkoord met Griekenland. De kansen op brexit lijken flink te zijn afgenomen.
De PMI's van de industrie en diensten modderen door,misschien iets lager wordend. Het consumentenvertrouwen nam toe in Frankrijk (voor de stakingen gemeten). In Duitsland was de IFO zeer sterk, inclusief de verwachtingen. De ZEW was ook hoger.

In de VS blijft Trump voor zijn ontbijt minstens zes onmogelijke beloftes verzinnen, in de stat Noord Dakota beloofde hij het klimaatverdrag te torpederen en fossiele brandstoffen maximaal te gaan steunen, inclusief het openen van meer kolenmijnen en de nutsbedrijven meer kolen laten gebruiken. Noord Dakota en West Virginia en nog enige andere mijnbouwstaten zijn nu solide in handen van Trump. 

Deflatie duurt voort in Japan. Toch houdt men vast aan verhoging van de BTW volgend jaar. Dit gelooft de markt  overigens niet tenzij er heel veel fiscale stimulering komt om de pijn te verzachten (in het kwartaal na de verhoging kromp de Japanse economie meestal met ongeveer 5%)

In China verzwakt de yuan ietsje, maar de markt heeft meer vertrouwen gekregen dat de yuan onder controle is en slechts weinig zal depreciëren tegen de sterke dollar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten