17 mei 2016

brexit: gebeurt volgens de polls, niet volgens de wedkantoren

Ik denk dat brexit niet zo erg is voor Engeland, maar het pond kan er in eerste instantie wel flink door duikelen. Het pond volgt de kans op brexit tamelijk nauwkeurig. Brexit zou het pond 25% kunnen doen duikelen als dit zo blijft.
Brexit heeft niet zo veel zin, het VK zal nog steeds willen handelen met de EU en dat betekent dat het VK moet blijven meebetalen aan allerlei Europese hobby's en dat ze tamelijk machteloos zullen zijn de immigranten te laten verdrinken.
Gaat het veel groei kosten? Ik denk dat de berekeningen van bedenkelijke kwaliteit zijn, er is geen goed empirisch vergelijkingsmateriaal. De negatieve invloed wordt denk ik overdreven. Het pond gaat zo veel onderuit dat het VK een flink hogere export zal krijgen. Het draait om Londen als financieel centrum. Dat blijft wel bestaan. Op het continent heeft men het zeer slecht voor met de financiële sector via lagere bonussen (Nederland in de hoofdrol, dat profiteert echt niet van brexit) en invoering van de Tobin taks.
Populisten zijn aan de winnende hand en net als bij de analyse van de kansen van Trump: de boze oudere witte man gaat stemmen en wel voor brexit. de jeugd moet beslissen en heeft weinig zin om te gaan stemmen. referenda zijn er om nee te stemmen, niet ja. De wedkantoren gaan zwaar tegen de polls in door maar vor 30% te geloven in brexit. Het is een nek aan nek race, veel meer dan bij de scexit, daar was het verlaat het VK kamp voortdurend steeds in de minderheid (het was wel een grote minderheid). De polls zaten zwaar mis met de verkiezingen in het VK, de conservatieven scooren veel beter dan verwact en daarom lijkt men nu stellig te geloven dat brexit niet gaat gebeuren. Het is rationeel, conservatief, om niet voor brexit te gaan. Maar men stemt niet rationeel, men wil af van Europa, de immigranten, die losers, die subsidianten van Griekenland en spaghetti-eters.Niet meedoen met de euro zou slecht zijn, dat dacht men eerst, nu niet meer. men gaat voor Boris, niet Cameron.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten