28 mei 2016

goldman sachs financial conditions index

Goldman Sachs had een heel verhaal over hun Financial Conditions Index.
De FED kijkt er steeds meer naar. De FED is een beetje een soort inteelt van voormalige werknemers van Goldman Sachs. Toen Dudley (nu de FED baas van New York, bijna de belangrijkste post bij de FED) bij GS de baas was van het economische bureau ontwikkelde hij de Financial Conditions Index (FCI) want hij vond het een gemis bij de analyse van de FED. De FCI is een belangrijke leading indicator voor de economische groei in het komende jaar.
De FED kijkt het afgelopen jaar zo zwaar naar de financial conditions dat het opgevoerd werd als de belangrijkste reden waarom men de rente niet verhoogd had in september 2015 en waarom men in februari 2016 ineens ging vertellen dat ze de rente echt veel minder zouden gaan verhogen dan wat er in vorige cycli gebeurde.
De FCI bloeide eindelijk flink op na een straffe daling in het jaar ervoor. Daarmee is overigens de groeiterugval in de VS in het vierde kwartaal van 2015 en het eerste kwartaal van 2016 goed te verklaren. Het had zelfs nog erger kunnen zijn. Het huidige herstel van de FCI geeft aan dat de groei in de VS hoger zal worden, iets zal gaan meevallen. Idem overigens voor de groei in de Emerging Markets.
Nieuw in 2015 werd de invloed van China op de FCI. Afzwakkende groei in China veroorzaakte verzwakking van de FCI, of misschien werkt het wel andersom. Ineens moest de FED rekening houden met China. Of dat goed is, daarover verschilt men van mening.

Als de FED de rente in juni/juli gaat verhogen en daar lijkt het wel op als er geen tegenslagen komen, dan gaat het weer bergaf met de FCI. De FED moet oppassen met renteverhogingen, de wereldeconomie kan het niet dragen. De dollar zal er veel te sterk door worden en dat wil de FED niet.  Dat zal Yellen nog wel verder gaan uitleggen.

N.B. Een stijging van de FCI betekent verkrapping, als die aanhoudt levert 1% stijging een rem op de economische groei op van ongeveer 0,75%.
De FCI bestaat nu uit: 5,5% FED rente + 36,5% 10 jaar rente staat + 29,5% corprorate credit spread met lange staat + 15,8% TED spread + 4,7% Shiller PE +7,9% handelgewogen dollar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten