14 december 2018

Ome Liu geeft toe (handelsoorlog China/VS)

Ome Liu, de rechterhand van Xi laat nu regelmatig positieve maatregelen nemen die in ieder geval duren tot het einde van de afgesproken wapenstilstand.


artikel dat het niet goed gaat in China. Er is daarom enige kritiek op Xi aan het ontstaan. Daardoor is er enige druk om tot iets als een akkoord te komen. China ziet dat Trump nu wel heel erg graag tot een grote deal wil komen, maar China denkt dat men hem net als zijn voorgangers kan afschepen met enkele kleine concessies. Die zijn er de afgelopen dagen overigens flink aan het loskomen, het zijn eerder dingen als het ongedaan maken van vorige strafmaatregelen zoals extra heffing op Amerikaanse auto’s, stoppen an kopen sojabonen.
Een van de beste kansen is dat het deze maand veertig jaar geleden is dat Deng het nieuwe economische beleid inzette en dat ter gelegenheid hiervan nieuwe hervormingen kunnen worden aangekondigd. En dat zijn dan de dingen die Trump wil en China steeds meer nodig heeft zoals bescherming intellectuele eigendommen (nu China het meeste octrooien indient), minder subsidiëren staatsbedrijven, cyberdiefstal voorkomen.
China ziet dat het buitenlandse bedrijfsleven tamelijk plotseling huiveriger is geworden om in China te gaan investeren (Foreign Direct Investmenst fors omlaag over november). Ze kunnen toch zo maar akelige maatregelen nemen en er zijn problemen met China’s manieren van zaken doen, zo leert de handelsoorlog extra goed.
China kan nu niet meer zo zwaar extra in infrastructuur investeren als het de vorige keren deed toen de economische groei terugviel. Deze zijn minder nodig, terwijl men te veel schulden dreigt op te bouwen.
China kan daarom geen extra afzwakking door de handelsoorlog gebruiken e zal iets moeten doen om de handelsoorlog niet verder uit de hand te laten lopen.

De cijfers van vrijdagmorgen bevestigen dat China minder hard groeit dan de regering zou willen. Detailhandelsverkopen groeiden slechts 8,1% waar 8,8% verwacht werd en we gewend zijn geraakt aan 10%+. Industriële productie groeide slechts 5,4% waar 5,9% verwacht werd en men eigenlijk stuurt op 6%.
China heeft overigens nog steeds troeven achter de hand, anders dan toegang tot de snel groeiende Chinese markt. Men kan via Chinese regels Chinese technologiebedrijven laten relisten in China via te goedkoop uitkopen van westerse investeerders https://www.wsj.com/articles/will-china-cheat-american-investors-11544744711

Maar per saldo ziet de ellende van de handelsoorlog er een stuk beter uit. De zorgen gaan richting Powell die misschien te veel gaat roepen dat de economie zo sterk is en te weinig ‘mission accomplished’ nu inflatie en werkloosheid zo dicht bij de doelen zit en te weinig dat de inflatie er goed uitziet met even veel risico dat deze te laag wordt dan te hoog wordt (er is een vleugje deflatierisico ontstaan door de val van de olieprijzen en de angst voor een recessie). Zorgen beginnen ook richting de winstgroei te gaan, al staat de ISM nu nog borg voor goede winstcijfers over het vierde kwartaal. Maar de verwachte winst voor 2019 van $178 voor de S&P500 wordt steeds meer als te hoog gezien. Men moet eerder aan ongeveer 170 denken en de pessimisten beginnen aan 160 te denken (en aan lagere koerswinstverhoudingen dan 15)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten