8 december 2018

Seminar Blackrock 6 december over technologie, herstel boekhouden met big data voor centrale banken en


Dat alles draait om  technologie, dat kwam er niet zo uit. Ze hadden wel een life robotje opgesteld in de pauze waar je mee kon praten en dansen en wat virtual reality brillen. Jan Kimpen van Philips sprak enthousiasmerend over innovaties in de gezondheidszorg. Philips is nu vrijwel geheel een bedrijf voor medische hulpverlening. Het wordt de nieuwe boekhouder van de medische zorg. Dat betekent goed gebruik maken van alle (en dat zijn er bijna onmetelijk veel) data die men heeft en krijgt en die data base efficiënt aanleggen, niet steeds opnieuw bij elke nieuwe dokter. Big data, daar gaat 2/3 van de researchgelden naar toe, niet naar het ontwikkelen van vernuftige apparaten of robots die een of ander kwaaltje weg kunnen maken. Het nieuwe boekhouden werd met verve gepresenteerd. De zorgkosten worden onhoudbaar duur en je moet een moeder van 25 toch meer behandeling bieden dan een vrouw van 75 met dezelfde borstkanker maar met nog andere kwalen (dat ontlokte dagvoorzitter Jan Hommen de opmerking dat  ze die leeftijd van 75 wel op moeten rekken in dat voorbeeld, ,want hij wilde ook nog volledige behandeling natuurlijk, hij is nog niet afgeschreven).

Blackrock probeert een ‘edge’, een voorsprong, te krijgen door zeer veel tijd en energie in verwerking en vergaring van big data. Eigenlijk dus net als Philips. Een groot deel van het bedrijfsleven loopt overigens wat dat betreft voor op de financiële sector, daar heeft men de procesmatige aanpak van big data nog niet zo goed onder de knie en men zo maar weggeblazen worden door blockchain -technologie of iets anders disruptiefs.

Daalder presenteerde de outlook met vooral de opbrengstcijfers van af 1927 en viste de big data conclusies daaruit. Dat is al een enigszins plat betreden pad, dat heb ik vaker gezien. Koersen gaan in een jaar zelden ongeveer gemiddeld omhoog, veel vaker een heleboel omhoog of omlaag. Daarna kwam uiteraard zijn voorspelling van Blackrock en die lag (zoals altijd) dicht bij het gemiddelde. Toch dus.
Veel bibberen nu, dat is zo’n beetje de boodschap. In Europa meer nog dan in de VS, maar ook daar wijst de verslechtering van de financial conditions op afzwakking van de groei van 3% naar 2,5% (waarom dat zo verontrustend zou zijn ontgaat me enigszins).
Het publiek mocht via een app meestemmen wat men verwachtte voor de S&P500 in 2019. De helft zag de S&P dalen (vaak meer dan 10%) en de helft stijgen, zij het dat slechts 2% meer dan 10% stijging verwachtte.
Tja, wat moet je daar uit afleiden. Een beetje daling van de koersen brengt al het slechte boven: weg met vertrouwen in de toekomst. Hoe hebben we het Secular Stagnation Scenario toch zo snel kunnen vergeten. Maar we staan er nu slechter voor, want de overheid kan m.u.v. Duitsland en Nederland niet veel fiscaal stimuleren en centrale banken kunnen de rente niet meer verlagen in Europa en de balansen van de centrale banken kunnen haast niet verder opgeblazen worden (al gaat men uiteraard wel een forse poging ondernemen).   

ESG kwam zijdelings wel de nodige keren ter sprake. Dat moet ook wel, want de klant wil niets anders meer kopen.

Het eerste, interessante, gesprek was met de erudiete Philipp Hildebrand, een Blackrock- coryfee , voormalig Zwitsers centraal bankier. Die kunnen zelden betrapt worden op te veel optimisme.
We zitten in een situatie waar goed nieuws de koersen één dag omhoog kan zetten en dan zet de realiteitszin weer in.
Bij monetair beleid heb je meestal te laat door dat het fout gaat. Dat dan weer recht zetten is moeilijk. Er was een grote onderschatting van de ernst van de financiële crisis in 2007. Daarna lijkt het kapitalisme niet meer goed te werken, maar het kapitalisme zal weer moeten gaan werken
Hij raadde o.a. het nieuwe boek van Paul Collier aan: The future of capitalism: facing the new anxieties.
Het consumptiesysteem werkt niet meer goed. Grote onvrede. De trend naar nationalisme en naar deglobalisering. Allemaal zaken die vanzelf fout gaan.
De opkomst van China is een ‘game changer’. Er werd aanvankelijk gedacht dat China zou convergeren naar het westerse systeem, maar dat gebeurt niet. China is langzaam de macht van de VS aan het overnemen en dat gaat met conflicten. China heeft een ander systeem van fair values.  Een en ander zal lang duren.
De hopeloos incompetente regering qua uitvoering van Trump heeft op de G20 weinig bereikt. China gaat niet toegeven. Deng had als stelregel: hide your capabilities, buy time. Xi: ”display your capabilities, show agression.
Dat kan allemaal niet goed aflopen.
Over het monetaire beleid zei hij dat je vanaf nu het beleid zult zien dat gebruikelijk is laat in de cyclus: het wordt data dependent, je weet niet wat er gaat gebeuren. Powell ook niet, over zes maanden zal hij anders denken.
Centrale banken zullen royaal blijven, niet geforceerd hun balans afbouwen. Je hoeft niet erg bang te zijn voor te veel inflatie maar wel dat regering en centrale bank nu veel minder kunnen doen dan na 2008: de rente is al laag, de overheidsschuld is al te groot en tekorten kunnen moeilijk veel groter worden.
50% kans op recessie in 2020 in de VS en waarschijnlijk ook Europa. En guidance FED: vergeet het maar, ze weten het niet meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten