9 december 2018

overpeinzingen: de rede zegt kopen, de emotie verkopen


Wat zou je voorspellen wat de S&P zou doen bij een wapenstilstand in de handelsoorlog met Trump en Xi duidelijk aangevend dat ze iets willen bereiken, dat de FED laat uitlekken de rente veel minder te gaan verhogen dan ze eerder hadden gezegd, dat de ISM’s meevallen en de wereld PMI voor de tweede maand is gestegen, de autoverkopen in de VS beter waren dan gedacht, de val van de olieprijzen gestuit. Omhoog zou je denken. Nee, 4% omlaag.

De tweets van Trump werden negatief uitgelegd, de inversie van de rentecurven tussen 2 en 5 jaar werd als 100% zeker recessiesignaal uitgelegd. Daardoor brak op dinsdag de S&P door het 40-weeks gemiddelde en was het death cross bevestigd. Op dinsdag tussen twaalf en half een moesten de algoritmes zwaar aan de slag en de stop losses moesten verwerkt worden.

Ondertussen was het economische nieuws goed, vooral de ISM’s waren bemoedigend en de PMI’s van de Emerging Markets. 

OPEC/Rusland kwam tot een redelijke reductie van de olieproductie.
Paniek sloeg toe bij het republikeinse team, nu de beurs een recessie lijkt te zien rond 2020. Dat zou herverkiezing van Trump onmogelijk maken en verlies van de meerderheid in de senaat dreigt dan ook. Het is duidelijk dat de economie gestimuleerd moet worden na half 2019. Opperdemocraat Schumer meldde al om een en ander te bemoeilijken dat hij meer investeren in infrastructuur niet zou steunen als daarbij niet ook gekeken wordt naar positieve invloed op climate change.

Trump ziet dat natuurlijk ook en weet dat hij het venijn uit de handelsoorlog met China moet halen. 10% importheffing kan nog, maar 25% is een echte killer. Dat bleek uit de cijfers van de terugval van de export naar China. Dramatisch.

Xi weet dat ook en weet ook dat hij nu moet toeslaan om een niet al te slecht handelsakkoord uit te onderhandelen.
Je ziet zelfs aan de tweets van Trump dat hij een akkoord wil, al is het maar beperkt. China reageerde niet erg negatief op de arrestatie van mevrouw Wanzhou van Huawei (uitlatingen van haar dat het te gecompliceerd was om de sancties over o.a. Iran na te leven zullen haar zwaar aangerekend worden. Hiermee kom je weg in China, maar niet bij de Amerikaanse justitie).
Het duurde even voor China de overeengekomen acties bevestigde, maar dat was in lij met dat Xi c.s. nog niet terug was gekomen in China. Een dinerovereenkomst zonder vooraf overeengekomen standpunten is niet ideaal. Aar het ging om de goede wil te tonen en dat hebben Trump en Xi gedaan. Met overtuiging.



Op donderdag werd het de FED te gortig, te veel financiële instabiliteit. Men ging overstag. Dat doen ze via het uitlekken van bepaalde zaken aan enkele betrouwbare journalisten/analisten en met name aan de Wall Street Journal. Die staat al jaren te boek als betrouwbaar doorgeefluikje voor de FED, als hun beleid verkeerd wordt uitgelegd , dat het in de verkeerde richting gaat.
De FED liet weten dat vanaf nu de renteverhogingen data dependent zouden worden. Dat betekent nauwelijks nog verhogingen en in normale gevallen de oren laten hangen naar wat de markt inprijst. Als de markt geen renteverhoging inprijst, dan komt die er ook niet. Er zijn voldoende leden van de FED die geen inverse rentecurve willen, vooral niet als het inflatienieuws gunstig is. En dat is recentelijk gunstig geworden. De stijging van de inflatie is omgeslagen in een daling, ook voor de kerninflatie. De ingeprijsde inflatieverwachtingen zijn duidelijk gedaald, al is dat vooral door lagere olieprijzen, hogere VIX en hogere credit spreads. Powell heeft al gezegd zich zorgen te maken over credists. De buerzen straffen bedrijven met te veel leverage af in 2018. Een en ander kan een te grote deleverage op gang brengen in de ogen van de FED. Niet nodig bij Goldilocks inflatie.
En gelooft nog niet datt de FED om is, maarde Wall Street Journal was altijd zeer betrouwbaar in het doorgeven van veranderende standpunten. Het isook normaal dat als men zo ver in de cyclus zit, dat het monetair beleid data dependent wordt, moeilijk voorspelbaar en met heel andere guidance (eigenlijk geen) dan daarvoor.
Een direct gevolg is dat de correlatie tussen aandelen en de rente weer positief wordt. Als de VIX daalt, gaan de hedgefunds dus weer kopen. Als. De VIX hoort te dalen als deze hoog is en de FED de markt probeert te sussen. Dat zou Powell na de verhoging in december moeten doen. Iets dat hem tot nog toe niet lukte.
Daling van de S&P tot onder 2600 hoort een nieuwe reeks stop losses te veroorzaken, dat zorgt voor een hogere VIX en dat leidt tot ellende bij o.a. credits. Genoeg om voor te bibberen.

Mijn gedachte was dat als de inflatie laag blijft, de FED aardiger wordt en dat dit voldoende zou zijn voor een langere periode te gaan voor men in een recessie zou komen. Mits de handelsoorlog met China niet verder op de spits wordt gedreven. 25% tarieven zijn een absolute killer voor export en winstmarges, wereldhandel.
Dat zou een heel voor de hand liggend scenario zijn, maar met Trump weet je het maar nooit. Hij zal meer moeten gaan samenwerken met democraten en samenwerken is niet Trumps sterke kant om de economie in 2020 te stimuleren. Dat gebeurt bijna altijd in een verkiezingsjaar, maar volgens de beurs is it different this time.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten