2 december 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Beurzen reageerden positief op de minder streng wordende FED en liepen een heel klein beetje vooruit op een niet al te slechte uitkomst op de G20 tussen Trump en Xi. Zoals verwacht kwam er een wapenstilstand voor drie maanden (aldus VS maar niet China) zonder uitgewerkt plan hoe de onderhandelingen verder moeten. Xi kan het zich niet veroorloven om over drie maanden vlak voor het jaarlijkse partijcongres die onderhandelingen stuk te laten lopen. Maar er zit nog steeds geen duidelijk zichtbare beweging in de standpunten. Amerika meldde hulp van China bij Noord-Korea, komende onderhandelingen over intellectuele diefstal/ geforceerde transfer van technologie, cyberdiefstal, betere toegankelijkheid voor Amerikaans bedrijfsleven, meer Chinese aankopen van Amerikaanse landbouwproducten. China meldde dit allemaal niet, maar zei dat de onderhandelingen als doel hebben de importtarieven van Amerika en China te verlagen. De houwdegens onder de conservatieven zeiden dat Trump weer in de val van China was getrapt, net als Obama en zijn voorgangers.

Clarida (vice vice voorzitter FED) had het pad van minder monetaire verkrapping voor Powell al enigszins geëffend met toespelingen dat de inflatieverwachtingen toch echt goed aan het dalen zijn (grotendeels door lagere olieprijzen). Powell meldde dat de rente nauwelijks onder de neutrale rente lag en niet flink zoals hij begin oktober nog stellig verkondigde (maar toen had Mr. Neutral Williams al gezegd dat het te onduidelijk was wat de neutrale rente was). Powell maakte zich wat meer zorgen over kredietproblemen in de komende jaren. Uit de FED-notulen bleek dat men de internationale afzwakking van de groei had opgemerkt, naast reeds zichtbaar negatieve invloeden op rentegevoelige sectoren als de bouw en auto’s), de verslechtering van de financial conditions. De rentemarkt heeft nu nog maar net één renteverhoging voor 2019 ingeprijsd. De FED belooft data dependent te zijn en dat betekent in de huidige situatie geen renteverhogingen, vooral niet als het inflatieverhaal goed blijft. Het hielp dat de PCE kerninflatie slechts 0,1% was, niet de verwachte 0,2%.

In de VS was het economische nieuws overwegend gunstig. Beschikbaar inkomen steeg 0,5% in oktober en uitgaven 0,6% bij redelijk hoge spaarquote. Uitzondering waren de initial claims die opliepen naar 234.000 terwijl we de afgelopen maanden verwend waren met slechts 210.000. De groei in de VS lijkt iets af te zwakken in het vierde kwartaal, maar wel boven 2,5% te blijven, met risico naar boven voor de kerstverkopen en naar beneden voor extra import (maar dan weer meer voorraadgroei en minder groei in eerste kwartaal)

In China viel de PMI tegen met 0,2 daling naar 50, het laagste cijfer in jaren. In Japan viel het juist wat mee.

Bolsonaro tracht Trump na te doen en als goed populist (idem voor Baudet) te zeggen dat climate change oplichterij is, niet door Brazilianen veroorzaakt.
AMLO is eindelijk aangetreden als president van Mexico en iedereen veracht dat het moeilijk voor hem gaat worden.

Gele hesjes zijn dapper aan het protesteren met vooral in Frankrijk het nodige geweld dat ze het niet langer nemen. Het is niet hun schuld en ze krijgen het steeds slechter. De regering moet weg samen met 80% van de volksvertegenwoordigers en dan komt alles van zelf goed, zo denken deze niets constructiefs te melden hebbende medemensen.  De deplorables in de VS hebben het ook niet gemakkelijk, ze gaan steeds jonger dood aan vooral zelfmoord en overdosis opiaten.
 De gemiddelde levensduurverwachting in de VS daalde sinds 2014 met 0,3 jaar en vorig jaar 0,1.

De Bank of England liet bijzonder negatieve schattingen zien van wat Brexit gaat betekenen voor groei, vooral als het een harde Brexit wordt. -10% terwijl bijvoorbeeld Krugman de Brexiteers steunt en denkt dat het niet veel meer dan 2% wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten