9 december 2018

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Chinese stilte over de uitkomsten van het overleg tussen Xi en Trump ontaardde in een stevige verkooppartij toen Trump twitterde dat hij de Tariff Man was. De yuan was wel sterker.


Met andere worden: vergeet het maar dat het goed komt met de tarieven. Die angsten gierden helemaal door de keel nadat het bekend werd dat de CFO van Huawei was opgepakt in Canada voor het niet naleven van sancties tegen o.a. Iran. China liet weten hierdoor niet gestoord te worden in de onderhandelingen over de handelsoorlog.

De rentecurve inverteerde tussen twee en vijf jaar en dat zag men als recessiesignaal. Zonder fiscale stimulering valt het groeitempo terug, zo hebben we bijna overal in de wereld gezien in 2018.Technische stop losses deden ook geen goed.
De range van de S&P500 van de laatste maanden van 2600-2850 is overigens niet neerwaarts doorbroken. De AEX brak wel naar beneden door tot onder 500. Buy the dip is weer kansrijk, maar vereist stalen zenuwen.

OPEC en Rusland kwamen overeen de productie met 1,2 miljoen vaten per dag te reduceren en dat was net boven de 1,1 miljoen die nodig was volgens JP Morgan om de olieprijzen te doen oplopen. Na uitlatingen van Saoedi-Arabië dat er niet meer dan 1 miljoen in zat, was 1,2 miljoen meer dan verwacht.

De ISM’s voor de industrie (59,7 +1,6) en diensten (60,7 +0,4) waren zeer sterk, duidelijk sterker dan verwacht. PMI’s gingen omhoog in diverse Emerging Markets en in Europa was er maar weinig daling. Dat zou kunnen betekenen dat de flinke, al heel 2018 durende, verlaging van de groeiverwachtingen voor Europa kan gaan stabiliseren (1,5% is al mooi voor Europa).

De FED liet via de Wall Street Journal voortaan te gaan voor een data dependent minder fors renteverhogingspad dan eerst met stelligheid was verkondigd.

De groei van de werkgelegenheid in de VS was volgens de eerste schatting 155.000, lager dan de laagste schatting van de economen. Loongroei bleef op 3,1% en werkloosheid op 3,7%. Goldilocks cijfers.
Productiviteitsgroei was 2,3% in het derde kwartaal en de arbeidskosten per eenheid product stegen slechts 0,9% daardoor.
Bouw kromp met 0,1%, de gevolgen van de renteverhogingen steeds meer voelend.
De handelsbalans verslechterde $1,5 miljard, met name door minder export nar China.

In Duitsland gaat de CDU aangevoerd worden door AKK, een soort sympathieke mini-Merkel.
Gele hesjes zorgen nog steeds voor onrust in Frankrijk, moeilijk voor Macron, terwijl de economische vooruitzichten voor Frankrijk verslechteren. Idem voor Italië, dat wat meer mee lijkt te werken met de EU, zodat ze de groeivertraging enigszins op Brussel kunnen afwentelen en de financial conditions minder slecht worden.

De stijging van de producentenprijzen in China zwakte verder af, slecht voor de winstmarges en economische groei. Valutareserves groeiden, dat was beter dan verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten