7 december 2018

Greep gisteren het Plunge Protection Team in?


aandelenmarkten te stoppen lijkt een teken dat we een soort capitulatie van de markten gezien hebben. Zo’n enorme paniek op donderdag over een arrestatie op de zaterdag ervoor van een belangrijke Chinese ondernemer lijkt overdreven, buitengewoon buiten de perken.
Het Plunge Protection Team is iets ongrijpbaars, het bestaan ervan wordt betwijfeld, maar natuurlijk steken af en toe de toppers van de FED, de beurs en het Ministerie van Financiën af en toe de koppen bij elkaar als de markten te onrustig worden.
Opvallend is dat nu (dat was donderdagmiddag om half vier in de VS) ) ineens in de Wall Street Journal prominent staat dat de FED het monetaire beleid majeur gaat veranderen https://www.wsj.com/articles/restrained-inflation-reduces-urgency-for-quarterly-rate-increase-pattern-1544127856 . Het wordt helemaal data dependent en renteverhogingen zijn na die in december- en zelfs die al- buitengewoon onzeker. Guidance over de rente kan vanaf nu in de prullenbak. De FED laat doorschemeren de rente waarschijnlijk niet duidelijk boven neutraal te gaan verhogen en dat we nu al ongeveer op neutraal lijken te zitten. Als de economische signalen negatief zijn, kan de rente zelfs verlaagd worden. Mocht de huidige optimistische visie op de economie, in het bijzonder de arbeidsmarkt, uitkomen, dan kan de rente uiteraard wel verhoogd worden. Maar bij gebrek aan inflatiedreiging, waarom zou je de rente nog verhogen als je een Tariff-Man met zijn twitter terreur een koude oorlog ziet voeren met China?
Net als bij Harry Potter de naam Voldemort niet genoemd mocht worden vanwege mogelijke represailles, zo mag de FED de naam dan de Tariff-Man niet noemen. En dat gaat dan waarschijnlijk ook niet gebeuren. Men gaat zeggen dat verlaagde kansen voor te hoge inflatie een doorslaggevende reden is om het monetaire beleid te versoepelen, niet fratsen van de Tariff-Man.

De omslag van de FED is opmerkelijk. Op dinsdag zei Williams (als baas van de New York FED prominent lid van het Plunge Protection Team) dat de data misschien de renteverhogingen konden vertragen, maar dat de rente nog echt duidelijk omhoog moest.
Kennelijk was die arrestatie van de CFO van Huawei, de dochter van de stichter en algemeen gezien als rijzende ster, toch buitengewoon belangrijk. De duikeling van ruim 2% van futures op de S&P500 enkele minuten na het bekend worden van de Amerikaanse vervolging, niet helemaal verkeerd en buitengewoon heilzaam, want het Plunge Protection Team moest in actie komen.

China gaf aan dat het voorval met de CFO van Huawei niets te maken moet krijgen met de onderhandelingen over de handelsoorlog. Na vertraging heeft China bevestigd wat de Amerikanen al hadden rondgetoeterd en men is al maatregelen in de richting van de schaarse besluiten aan het nemen. China is geïrriteerd maar wil kennelijk wel dat er vooruitgang geboekt wordt in de onderhandelingen, alhoewel uiteraard een akkoord waar Trump totaal mee akkoord gaat onmogelijk is. De aanstelling van Lighthizer maakt het waarschijnlijker dat een eventueel compromis gesteund gaat worden door de hardliners over China in de VS. Trump heeft via zijn bemoeienis via Xi zich gecompromitteerd aan het slagen van de onderhandelingen. Trump moet volgens zijn eigen logica nu vooruitgang gaan boeken met China, d.w.z. water bij de wijn gaan doen.

De dalingen op de effectenbeurzen hebben een en ander versneld. De wanhoop dat goed nieuws maar één dag beklijft en dat alles daarna weer wegzakt, kan verdwijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten