27 november 2016

Overpeinzingen Hebben we te heftig gereageerd op Trump en de nieuwe wereld van vergetenen? Zit de verbetering van de macrocijfers sinds februari, de strong patch, genoeg in de cijfers? Zwakt het weer af of zet de verbetering door? Zet de schoorvoetende verbetering van het winstmomentum door? Komt de OPEC tot een voelbare vermindering van de productie?

De komende week gaat het een beetje leren. Het is de zwaarste nieuwsweek voor macrocijfers van het jaar voor de VS. ISM, groei werkgelegenheid, bijstelling groei BNP derde kwartaal, consumentenvertrouwen, persoonlijk inkomen etc.

JP Morgan vindt dat de obligatiemarkt een beetje hysterisch aan het worden is, maar dat aandelen nog wat te gaan hebben. De verwachtingen voor Emerging Markets zijn volgens de modellen het beste maar door die Trump wil men hier niet op inzetten. Dan nog liever op Europa dat natuurlijk ook geraakt gaat worden door bijvoorbeeld hogere importtarieven op o.a. auto’s.

De strong patch kan nog even doorzetten, maar dit leidt niet tot groeiverwachtingen boven 2-2.5% voor het vierde kwartaal (en al helemaal niet voor de eerste helft van 2017). GDP-now van de Atlanta FED zit op 3,3%.
Somberaars wijzen op de tegenvallende groei van de industriële productie in oktober (ook al komt vooral door minder productie nutsbedrijven vanwege het record warme oktober), wat afnemende groothandelsvoorraden, flinke terugval van export VS door sojabonen, de komende kladderadatsj in olie (al lijkt zelfs Iran te zien dat de olieproductie bepert moet worden), instortend consumentenvertrouwen van democraten in de VS etc.

Jeff Miller (a dash of insight) stelt dat er de afgelopen week een doorbraak is geweest in de manier waarop goed nieuws door de markt werd omarmd: beter economisch nieuws leidt tot hogere rente, maar ook tot voldoende extra optimisme [over winsten en omzetten] dat de aandelenmarkt erdoor omhoog gaat. Men accepteert dat de FED de rente verhoogt, de dollar sterk is (ik blogde al het plaatje via Josh brown dat er haast geen verband is tussen dollar en beurs op het ogenblik en dat dit zo kan blijven). Goed macro nieuws is goed nieuws en slecht macro nieuws is slecht nieuws voor aandelen.  

[Dat is eigenlijk al zo sinds 1998, maar wordt de laatste tijd steeds heftiger bestreden: “De aandelenbeurzen kunnen niet stijgen bij rentestijging. Punt.uit.basta. Laat je toch nakijken als je dit niet gelooft, ook al geven de cijfers dit aan sinds 1998. This time is different, dat weet je toch zeker. Hogere rentes gaan leiden tot lagere koerswinstverwachtingen en een dreun in de winsten. Wie niet horen wil moet maar voelen. Aandelen zijn al veel te duur en we zitten echt nog in Secular Stagnation, winsten vallen dus tegen, de recessie is nabij, Trump is een racist die ons allemaal tot deplorables gaat maken”.]

Wat denk ik zelf?
Door Trump en de daardoor ontstane onbeoordeelbare cocktail van verwachtingen over stimulering en protectionisme is er enige onderreactie op macronieuws. Dit is beter dan verwacht geweest, maar niet goed genoeg om het doormodderscenario van Secular Stagnation aan de kant te zetten. De angst voor 2%- groei in de VS is te groot, we hebben nog even 2%+ groei. Geen 3%+ groei, zelfs niet met de consensus voor extra stimulering van Trump. Mocht Trump de republikeinse boekhouders totaal overrulen en tot de volle mep van zijn beloofde belastingverlagingen en infrastructuurstimulus komen met slechts zeer selectief protectionisme, dan is natuurlijk 3%+ groei mogelijk. Als men minder stimulering, ongeveer wat nu consensus is, krijgt, maar als men deze stimulering als structureel ziet, kan dit leiden tot lagere besparingen, meer consumptie en meer investeringen. Dan kan er 2,5-3% groei komen in 2017 en 2018.  
Per saldo zijn er goede kansen dat het macroscenario iets beter is dan men nu denkt. Geen recessie in 2017/2018. Duidelijk betere winstgroei 2017/2018 dan top down zegt: ongeveer 8%, misschien 8%+. De jaar op jaar stijging van de operationele winstverwachting van de S&P500 (nu 128) één jaar vooruit gaat dan verder verbeteren, van de eindelijk 4%+ nu (na twee jaar niet van de plaats te zijn gekomen) naar 8%

De markt begint behoorlijk in te zetten dat het niet zo’n vaart loopt met protectionisme, dat Trump gaat voor economische groei en zijn oor vooral te luisteren zal leggen bij de collega’s van de 0,01% (het vermogen van zijn kabinet zal vele malen groter zijn dan dat van alle voorgaande kabinetten bij elkaar). Dat is niet bepaald wat de vergetenen voor ogen stond, maar wel change die niet noodzakelijkerwijs economisch slecht hoeft uit te pakken. Trump is echter nog steeds onberekenbaar die doordrijft ook al probeert iedereen hem te stoppen. Hij vindt vast nog wel protectioistische maatregelen waar de economen van de gevestigde orde en de markt van ontdaan zullen raken. Daar zal hij van leren, want Trump luistert naar de markt nu deze hem meestal vriendelijk gezind blijkt.
   
Onzekerheden blijven uiteraard, maar er zijn genoeg dingen waar je positief over kunt zijn
De wall of worry is hoog en de verwachtingen over de toekomst (Secular Stagnation is zeker) zijn record laag gespannen.
Winstmomentum vergeleken met de verwachtingen begint positief te worden. Lagere vennootschapsbelasting zit nog onvoldoende in winstschattingen.
Repatriëring van winst naar Amerika zal enige malen groter worden dan de $ 300 miljard van tien jaar geleden. Dat is een impuls voor bestedingen (en de dollar).
Bond proxies vallen niet meer als een baksteen (kennelijk is er niet veel rentestijging op korte termijn)
De markt wordt getrokken door cyclische aandelen. Dit wijst op verbeterende macro. Dit is in lijn met de beter dan verwachte PMI’s. Duitse groei herstelt. China is stabiel aan het groeien.
Technologieaandelen lijken weer te herstellen
Demografisch herstel van de groei van de beroepsbevolking in de VS voor 25-54 jaar bij nu nog lagere participatiegraad dan vroeger
Aandelen van Emerging Markets lijken te stabiliseren, de Trump-val was te veel afwijkend van het herstel op de grondstoffenmarkten
Fiscale stimulering wordt populairder, met meer geloof in structurele hulp voor consument en producent
Investeringen lijken weer aan te trekken na de val vanwege lagere olieprijzen. Investeringsherstel is nog haast niet te zien in de cijfers (nieuwe orders wel omhoog), maar dit kan nog komen. Dat zou een positieve verrassing zijn voor winstgroei en economische groei


En dan de zorgen
Trump/ protectionisme
Populisme en Europa
Groei technologie in Korea/Taiwan lijkt hoogtepunt gepasseerd
Strong patch as good as it gets, zonder fiscale hulp snel terugval richting Secular Stagnation
Olieprijs kan door grond gaan zonder akkoord OPEC en zo zorgen voor terugval investeringen en wereldhandel
Herstel wereldhandel nog zwak
Geen overtuigend herstel investeringen

Hogere rente bedreiging voor vastgoedmarkt

1 opmerking: