17 november 2016

Trumpenomics kan voor winstmeevaller van 9% zorgen volgens Citi

Ik begin al heel goed te worden met me voor het ontbijt zes onmogelijk goede dingen over Trump in te beelden. Men spreekt al van Trumpenomics en daar hoopt men wonderen van, net als van Abenomics (daarom eerste buitenlandse staatsman die langs mag komen) en reaganomics.
Zonder al die ‘bad stuff’ valt het allemaal wel mee.
Die Bannon ontslaat hij zo weer, die is gewoon te akelig. Trump is heel goed in ontslaan.
Die handelsoorlogen, daar gaat hij niet tot in het extreme aan beginnen, hij luistert toch naar  reactionaire rechtse economen die protectionisme met mate willen.
Trump. Luister naar Ivanka, hou op met discriminatie van vrouwen, gays, Mexicanen etc.
Ga door met meer infrastructuur. Lagere belasting met dichting van excessen van rijken.. Obamacare niet te ver uitkleden.

Deregulering, enthousiasme, niet langer zo negatief, maar gaan voor meer geloof in de American dream.

volgens JP Morgan kan de fiscale stimulering ongeveer (maximaal) in de volgende richting gaan:
En volgens Goldman Sachs
Hoe dan ook, de belastingen voor bedrijven gaan omlaag, ook al is de multiplier klein. De particulier gaat ook profiteren en infrastructuur ook (dat heeft wel grote multiplier), alhoewel republikeinen hier helemaal niet van houden.

Citi heeft berekend dat de winstschatting van de S&P hierdoor met 9% omhoog moet
http://www.cnbc.com/2016/11/16/trump-gop-tax-plan-could-raise-sp-500-earnings-by-9-percent-citi-says.html
Hierboven wat ik dacht ex verlaging van de vennootschapsbelasting. Die gaat er denk ik niet ineens komen en pas in 2018 echt in. Maar toch, dit helpt de winstverwachtingen enorm.
Ik heb dit plaatje al eerder laten zien, maar het is belangrijk voor in te schatten wat de beurs gaat doen. Als de winstontwikkeling niet verbetert ten opzichte van wat we de afgelopen twee jaar over ons heen hebben gekregen, zijn we toe aan de eerste Trump bear markt.
Voorlopig zie ik voorzichtig reden voor optimisme, voor een Trump bull markt. De vertaling van de winstverwachtingen van analisten door de markt kan gunstiger worden. Na twee jaar van totaal wegvallen van het startoptimisme van 12% winstgroei naar zelfs winstdaling is er nu reden om te geloven dat het afbrokkelen van de winstverwachting minder snel zal gaan. Iets als de 5% van 2012/13/14. De markt is gewend geraakt aan teleurstellingen en heeft hier een hard hoofd in. Tegenvallers, dat is het nieuwe normaal.
Sinds februari is een en ander echter niet meer zo aan het tegenvallen. Het economisch momentum is aan het verbeteren onder het gelukkigere gesternte van herstellende olieprijzen, groei in China, uitbodemen van recessies in Rusland en Brazilië en doorzettend (zij het gematigd) herstel in Europa.
Sinds ongeveer juni is er ook economisch herstel in de VS.  Dit, een strong patch, lijkt door te zetten tot half 2017. Dan moet het stokje overgenomen worden door fiscale stimulering. Aanvankelijk was gerekend op enige bezuinigingen ten opzichte van de beperkte uitspattingen van het verkiezingsjaar 2016. Trump en de republican sweep maken ineens fiscale stimulering en niet bezuinigen het meest aannemelijke scenario.
Wat gaat Trump doen? Bij lange na niet wat hij beloofd heeft (vaak maar goed ook), maar duidelijk is dat hij minstens gaat doen wat Paul Ryan voor ogen staat. Belastingverlaging en verhoging uitgaven voor infrastructuur. Zelfs de verdunde stimulering lijkt goed voor 0,5% extra groei.
Dat zit niet in de winsttaxaties. Extra groei, meer pricing power en lagere vennootschapsbelasting, maar hogere rente en dollar hoort per saldo tot hogere winstgroei te leiden, aannemend dat de olieprijzen boven $40 blijven.
D.w.z. we horen boven de ‘normale’ 5% van buiten een recessie (ISM boven 50 maar niet boven 55) uit te komen door de olie- en belastingbonus.
De onzekerheid over protectionisme en handelsoorlogen weerhoudt analisten om de winstvoorspellingen aan te passen.. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten